Els plans de pensions individuals també han sentit la pressió inflacionària i la volatilitat econòmica el 2022. Tal com apunten les dades de l'Associació d'Institucions d'Inversió Col·lectiva i Fons de pensions (Inverco), els plans de pensions del sistema individual es van depreciar a l'anterior exercici un 10,1%. El descens de la rendibilitat dels esmentats vehicles arriba en un moment clau del sistema de pensions espanyol.

Des de fa diversos mesos, hi ha un sector de la ciutadania que considera que el sistema de pensions públic és insostenible. El debat ha crescut després que el Govern espanyol elevarà les pensions, ajustant-les al moment econòmic actual. Davant d'això, hi ha un sector de la població que ha iniciat la recerca d'alternatives que siguin funcionals per tenir una jubilació tranquil·la.

I en aquestes, els plans de pensions privats s'erigeixen en una de les opcions que té la població. Els plans de pensions van sent una de les alternatives per generar estalvis a llarg termini. Malgrat això, i seguint les dades proporcionades per Inverco, els plans de pensions privats també han sucumbit a l'entorn econòmic actual.

Un moment complex per a la renda variable i la fixa

El 2022 va tancar amb un enduriment de l'economia nacional. Les institucions bancàries han elevat els tipus d'interès fins a nivells màxims des de desembre de 2008. Això ha fet que els costos de finançament siguin més elevats, la qual cosa irremeiablement ha esquitxat la rendibilitat dels plans de pensions individuals. En la mateixa línia, els plans de pensions de renda variable van perdre prop d'un 14% durant l'anterior curs. Per la seva part, els de renda variable mixta van caure un 10,8% i els garantits un 10,1%, segons dades d'Inverco.

Davant d'aquestes dades, és evident que l'anterior exercici va ser complicat per als plans de pensions privats. Alguns dels quals van perdre menys d'un 10% durant el transcurs de l'exercici són els plans de renda mixta fixa, un 9,6%, els plans de renda fixa a llarg termini, el 8,9%, i els de renda fixa a curt termini, que van cedir un 3,2%.

Atendre la dinàmica mostrada pels actius d'inversió resulta clau per entendre el perquè de la depreciació dels plans de pensions de sistema individual. I és que, la pressió inflacionària va fer efecte sobre els bons i, per descomptat, sobre els mercats borsaris, dos dels actius en què més inverteixen els gestors dels fons de pensions. Sense anar més lluny, fins a l'octubre del passat exercici, la renda variable i la fixa es van depreciar en 37 bilions d'euros, segons una publicació de Cinc Dies.

Un exercici negatiu

Arran del mal any experimentat pels plans de gestions, les aportacions netes (aportacions menys prestacions) als plans de sistema individual es van situar en negatiu a tancament de l'exercici, en -667 milions d'euros, després que les aportacions se situessin en 1.709 milions d'euros i les prestacions en 2.376 milions d'euros.

L'evolució del patrimoni ha estat condicionada per la limitació de les aportacions, que en el passat exercici s'ha reduït de 2.000 a 1.500 euros. Això ha suposat una disminució del 32% de les aportacions brutes anuals, que han passat de 2,539 milions el 2021 a 1.709 milions l'any passat.

Inverco ha assenyalat que aquesta nova reducció del límit màxim s'uneix a la imposada el 2021 (de 8.000 a 2.000 euros), amb la qual cosa el resultat global d'ambdues limitacions ha suposat només en dos anys amb una disminució de 4.380 milions d'euros en l'estalvi per a la jubilació dels ciutadans d'Espanya.

Són els plans de pensions privats una bona alternativa?

Les dades sobre la caiguda de la rendibilitat dels plans de pensions arriben en un moment en què part del debat públic se centra en la recerca d'alternatives (privades) al sistema de pensions públic. Diverses informacions cataloguen al sistema de pensions espanyol d'insostenible.

Les pensions contributives han pujat un 8,5%, mentre que les no contributives de jubilació i invalidesa i la prestació de l'Ingrés Mínim Vital van créixer de forma "extraordinària" un 15%, tal com van informar des del Govern. D'aquesta forma, "l'Executiu garanteix així el poder adquisitiu dels pensionistes partint de l'evolució de l'IPC", afegeix la Moncloa.

Sigui com fos, els plans de pensions privats han perdut més d'un 10% del seu valor el 2022. L'exercici anterior ha passat factura a la qual, per a molts, és una de les opcions per suplir o, com poc, per compaginar les pensions públiques. L'enduriment monetari i la inestabilitat econòmica ha escombrat la rendibilitat dels plans de pensions públics.