El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha iniciat contactes amb organitzacions agràries de França per convocar una mobilització massiva a la frontera francesa, per fer arribar les reivindicacions "amb més força i contundència" a Brussel·les. La decisió s'està treballant "per a les pròximes setmanes" i s'espera que se sumin altres territoris d'Espanya, com el País Basc, o d'Europa, segons ha explicat el coordinador nacional d'UP, Joan Caball. Els agricultors catalans insisteixen en el fet que els compromisos que el comissari d'Agricultura de la Unió Europea, Janusz Wojciechowski, "són insuficients" i algunes "de difícil execució perquè no són propostes reals" si es té en compte que hi haurà eleccions europees al juny. En aquest sentit, Caball s'ha referit a un nou reglament que redueixi un 50% la burocràcia a què està sotmès el sector agrari europeu.

El sindicat defensa la mobilització transfronterera perquè, malgrat que cada territori té una realitat diferent, "hi ha aspectes que ens afecten a tots i hem de sumar esforços i aconseguir sinergies; no hem d'abaixar la pressió perquè la lluita s'ha començat perquè arribi a bon port", ha insistit Caball. Els agricultors catalans insisteixen a dir que cal "un grit unitari de la pagesia europea alertant que o hi ha solucions per al camp, o l'agricultura desapareixerà en els territoris europeus i això posarà en risc l'alimentació diària". Han recordat que la PAC no ho ha resolt tot, perquè el sector no només s'ha de vetllar pel sector des del punt de vista de les exportacions, "hi ha molts més temes a resoldre" que estan ofegant la pagesia.

La convocatòria de la mobilització "no té data, però voldríem que fos la setmana vinent", ha dit el coordinador del sindicat i ha recalcat que per aquesta setmana els esforços estan posats en la tractorada que es farà el dimecres 21 davant el Ministeri d'Agricultura a Madrid, a la que Unió de Pagesos espera concentrar més de mig miler de pagesos, que se sumaran a alguna de les columnes que entrin a Madrid. Els agricultors denuncien els missatges contraposats que també estan rebent del govern espanyol: "no pot ser que el ministre apuntin que es poden fer retocs en la llei de la cadena alimentària i que el president Pedro Sánchez asseguri que es modificarà la llei". Aquest és un dels aspectes que, en el cas d'Espanya, ha posat els agricultors en peu de guerra, donat que "la llei no defineix la posició de domini que té la gran distribució en tota la cadena de valor alimentària". Quantes sancions s'han posat a la gran distribució per aquesta posició de domini?, s'ha preguntat el coordinador del sindicat. Caball ha recordat que el divendres vinent el sindicat mantindrà una reunió amb el secretari d'Agricultura del Ministeri espanyol, a la Delegació del Govern a Barcelona, per exposar-li una vegada més les seves reinvindicacions.

Aspectes que també resten pendents de resoldre, malgrat les jornades de mobilitzacions que han fet els pagesos arreu de la Unió Europea, són el control de la reciprocitat de les normes europees a tots els productes importants, "que no es compleix". Ans al contrari, Caball ha alertat que la setmana entrant, en el consell d'Agricultura de la UE està previst convalidar un acord comercial amb Xile on no s'inclou cap clàusula de reciprocitat -el que es coneix com a clàusules mirall-. Per això, els agricultors mantindran converses amb els partits polítics per aconseguir que "votin en contra d'aquest acord comercial". 

La incorporació dels joves al camp i la viabilitat dels seus negocis figuren també entre les reivindicacions. Des de Joves Agricultors d'Unió de Pagesos, els seus responsables reclamen al govern espanyol que revisi les subvencions que venen d'Europa i que es dobli la prima base per a noves incorporacions, ja que l'actual no cobreix les despeses després de l'increment de costos registrat en els últims anys; que s'apliqui una bonificació fiscal del 50% en les inversions, entre altres. 

Capítol a part són les mesures per lluitar contra la sequera. En aquest cas, les converses amb la Generalitat s'intensificaran. "És una obvietat que el sector agrari està pagant els plats trencats", perquè se li estan aplicant més exigències que a la resta de sectors econòmics, segons el sindicat.