El Silicon Valley Bank (SVB) va revelar fa una setmana que estava buscant una ampliació de capital per afrontar les seves dificultats financeres, que l'havien portat a desfer-se d'inversions per uns 21.000 milions de dòlars, amb una pèrdua de 1.800 milions. Aquest anunci va portar molts clients a retirar els seus fons i va enfonsar la seva cotització borsària, la qual cosa al seu torn va afectar el sector bancari en l'àmbit mundial. Com es tradueix això a Espanya? Afectarà les start-ups nacionals? Hi haurà efecte contagi?

Ignacio (Guli) Morenor, cofundador i responsable de la plataforma Capchase, creada per tres espanyols als Estats Units, "el col·lapse ens ha afectat en l'àmbit operatiu, perquè el cap de setmana ha estat caòtic, però a la pràctica tot ha continuat igual". L'emprenedor ha explicat a ON ECONOMIA que "han quedat milions d'euros atrapats i que el temor és comprensible", però posa èmfasi que ells "seguiran igual". "El Sistema de la Reserva Federal ha garantit tots els dipòsits del Silicon Valley Bank per evitar un efecte contagi, així que després d'aquest aclariment s'han calmat les aigües."

Per la seva part, el professor d'EAE Business School Alfonso Fernández ha assenyalat que, al final, "el col·lapse del SVB ha tingut un problema inicial en la seva liquiditat" i que s'ha ajuntat "la gana amb les ganes de menjar". "El SVB està especialitzat en empreses tecnològiques, que són les més afectades en el context econòmic, i a Espanya no hi ha un banc especialitzat com a tal, amb la qual cosa és complicat que passi aquí". "Una cosa que sí que podria preocupar-nos és la crisi de confiança, bàsicament perquè el sistema financer es basa en la confiança. Ara ha estat el Silicon Valley Bank, s'està parlant d'algun altre cas i tot aquest soroll pot generar un efecte d'alarma, però la clau està en la confiança". Fernández ha apuntat que "potser veurem descensos als mercats de valors" però que l'impacte serà temporal i que es tornarà a normalitzar la situació.

Sobre la inversió o no als negocis emergents, el professor posa èmfasi que "si hi ha algun inversor que s'havia plantejat posar diners en una start-up, potser ara s'ho pensarà més", però que no s'ha de parlar de "temor" ni "efecte contagi" a Espanya.

"És fonamental aprofitar l'oportunitat"

L'emprenedor i inversor privat al sector de les noves tecnologies Carlos Blanco ha assegurat a aquest mitjà que el temor inversor és "nul" perquè la llei europea dels bancs és diferent de l'americana. "Hi va haver un moment d'apogeu, però després que la FED digués que garantia tots els dipòsits del SVB, les coses es van calmar". En aquest sentit, Blanco ha recordat que "no s'ha de treballar només amb un banc" i que als emprenedors i empresaris els recomana que "treballin amb múltiples entitats bancàries". Per tant, no afectarà aquí? "Podria afectar a alguna start-up espanyola que estigui a Silicon Valley, que sé que n'hi ha alguna, però no arribarà aquí", ha afegit.

Íñigo Laucirica, Investmen Associate de Samaipata, ha criticat a ON ECONOMIA que "s'assenyala a les start-ups com a origen del problema" i recorda que "no és així". "Les start-ups no estaven sent finançades pel banc, sinó pels venture capitals, així que la primera qüestió és entendre el paper que ha tingut l'entitat en la qüestió." I podria passar una cosa semblant aquí? "Des de Samaipata estem tranquils, no veiem per a res un risc similar a Europa perquè les start-ups a Espanya operen amb bancs generalistes. Una altra qüestió és si el mercat es reprèn i al ritme que ho farà, ja que ara estem a la meitat d'una aturada important, però això ja ho veurem." De fet, Laucirica afirmen que veuen una bona oportunitat per aprofitar aquest temor al mercat i estrènyer el 2023. "És fonamental aprofitar l'oportunitat tecnològica, la innovació i el moment per invertir".

"Silicon Valley és una bombolla, aixeques una pedra i et surt una start-up"

Fonts del sector bancari, per la seva part, remarquen que el Silicon Valley Bank "és un banc de nínxol que no té gaire a veure amb un banc universal o qualsevol altre banc espanyol" i que "el col·lapse ve per una sobreexposició del passiu, per una liquiditat molt elevada i mal invertida." Respecte al finançament a les empreses tecnològiques, els experts indiquen que "no pararà", però recorden que podria "encarir-se una mica". "Silicon Valley és una bombolla, aixeques una pedra i et surt una start-up", acaben.

La Borsa espanyola va obrir divendres passat amb pèrdues de l'1,68% arrossegada pel pànic que va despertar dijous el mercat nord-americà, on les dificultats del Silicon Valley Bank (SVB) van portar a la caiguda de tot el sector financer. Wall Street va acabar dijous amb pèrdues que van assolir l'1,66% al seu principal indicador, el Dow Jones, una tendència negativa que es va traslladar aquella matinada a Àsia, i de la qual es van encomanar també les borses europees. En aquest context, l'IBEX 35 va baixar l'1,68% en l'obertura, fins als 9.259,40 punts.

Investiguen el col·lapse del SVB

Les autoritats dels Estats Units han començat la investigació sobre la fallida del Silicon Valley Bank (SVB). El Departament de Justícia dels Estats Units i la Comissió de Borsa i Valors (SEC) estan investigant el col·lapse del banc californià, segons han indicat al diari The Wall Street Journal persones familiaritzades amb l'assumpte, després que els reguladors financers intervinguessin divendres l'entitat, afectada per una fuga massiva de dipòsits. De la mateixa manera, les autoritats investiguen la venda d'accions per part dels directius de l'entitat abans del col·lapse.