La Comissió Europea ha presentat una proposta legislativa que pretén acabar amb l'"ecopostureig" a l' etiquetatge confús o fals d'alguns productes que mostren segells opacs amb suposades certificacions mediambientals que no es recolzen en criteris científics i transparents. Una idea que s'ha posat damunt la taula amb l'auge d'aquest principi que s'ha convertit en una marca, per damunt d'un principi a complir.

Tot és sostenible?

D'aquesta manera,la Comissió Europea ha identificat 230 "ecoetiquetes" diferents a la UE, que presenten característiques mediambientals dels productes i la seva anàlisi detallada llança que el 53,3% d'aquestes suposades propietats són confuses o infundades i que el 40% contenen declaracions sense base fefaent per recolzar-les. Es tracta d'afirmacions com “fabricat amb un 30% de plàstic reciclat”, “compromesos en reduir les nostres emissions de CO2” o “suc respectuós amb les abelles” .

El dret del consumidor a reclamar

El consumidor, segons la proposta, també tindrà dret a demanar un formulari de reparació al fabricant que indiqui amb "transparència" les condicions i el preu de la restauració, així com una comparativa d'ofertes per reparar-ho. Per corregir aquesta tendència, l'Executiu comunitari vol aplicar més control i transparència a aquestes etiquetes que, de manera voluntària, utilitzen alguns fabricants per promocionar els seus productes. L'objectiu és «protegir consumidors, però també protegir les empreses» que es veuen perjudicades per aquest etiquetatge confús al veure que companyies de la competència utilitzen eslògans mediambientals dubtosos, indiquen fonts comunitàries.

Per això, i només pel que fa a les declaracions voluntàries de certes propietats, sense incloure cap nou sistema obligatori d'etiquetatge, Brussel·les proposa introduir regles comunes. Per exemple, no es permetrà que cap producte mostri una «puntuació agregada» de diferents criteris mediambientals, ja que es perd nitidesa en la fotografia real. A més, si es comparen uns productes amb els altres en funció del seu rendiment mediambiental, és obligatori que es basin en informació i dades equivalents". Per evitar la proliferació d'un etiquetatge confús, més enllà de les 230 que ja existeixen, no es permetrà nou sistemes públics a nivell nacional tret que demostrin que aporten un valor afegit a nivell domèstic respecte a un estàndard harmonitzat a escala europea.

Quan s'aplicarà?

La nova normativa proposada, que s'haurà de negociar amb el Parlament Europeu i els Estats membres, se suma a la Directiva de Drets dels Consumidors que la Comissió va presentar l'any passat, amb obligacions per als fabricants per evitar que els productes continguin informació enganyosa sobre l'impacte social o mediambiental del producte.