Un 72,9% de les empreses catalanes que exporten part dels seus béns apostarien per repercutir en els preus dels productes les pujades d'aranzels dels Estats Units o d'altres països que els apliquin, estratègia que ja apliquen empreses com Fluidra, Mango o Puig. Així ho mostra l'Enquesta de Clima Empresarial de Catalunya, elaborat per Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona, que reflecteix també una important preocupació de les companyies per les pujades aranzelàries. Concretament, un 55,2% de les empreses que tenen relacions amb països de fora de la Unió Europea mostren molta (12%) o bastant (43,2%) preocupació per les pujades dels aranzels.
Un 27% de les empreses catalanes tenen relacions amb països de fora de la Unió Europea, mentre que un 15% tenen relacions directes o indirectes amb els Estats Units. Ara mateix, la potència presidida per Donald Trump aplica uns aranzels del 25% a l'acer i alumini europeus i d'un 10% a la resta de productes, per sota del que va anunciar inicialment gràcies a la voluntat negociadora de les parts.

La repercussió sobre els preus no és l'única estratègia que les empreses catalanes aplicarien a pujades d'aranzels. Un 54,2% de les empreses reduiria els marges de beneficis, mentre que el 54,1% intensificaria inversions i vendes al mercat europeu. Un 53,6% el que faria és modificar la cadena de subministrament per tal de diversificar els proveïdors i, finalment, un 12,3% es mostra favorable a traslladar la producció al país que augmenti els aranzels per tal d'esquivar-los, estratègia a l'abast només d'empreses amb múscul financer.
De fet, aquesta opció seria una de les escollides pel 17% de les empreses de més de 50 ocupats i només per un 4% de les de menys de 10 ocupats, que la major part de les vegades no poden afrontar el cost d'obrir una filial. Totes les estratègies mencionades tenen més seguiment entre les empreses de més de 50 ocupats que en les de menys de 10.

La preocupació pels aranzels entre les empreses que tenen relacions amb els Estats Units és més elevada (un 59%) que entre les que no en tenen, amb un 50,6% que es mostren preocupades. La diferència més pronunciada està entre les que es declaren molt preocupades: un 16,7% de les que tenen relacions amb els Estats Units i només un 6,2% de les que no en tenen.
Per sectors, el comerç és el que està més preocupat, amb un 66,2% d'empreses que ho estan, seguit de la indústria amb un 62,6% de companyies amoïnades per aquesta situació i major predominança de les que ho estan molt: un 18,8%. Menys preocupació mostren les empreses d'hostaleria i resta de serveis: només un 39,6% ho estan.
Per mides, les empreses de 50 o més treballadors són les més preocupades amb un 59% d'elles, per un 50,7% de les de menys de 10 empleats i un 49,1% entre les que tenen de 10 a 49 treballadors. En canvi, hi ha més quantitat d'empreses petites de menys de 10 treballadors amb molta preocupació, un 15%, que no pas entre 10 i 49 (un 8,8%) o de més de 50, amb un 12,6% de companyies que expressen aquest nivell.