"España es uno de los países más ricos del mundo por la importancia de su patrimonio histórico-artístico. Y no crean que esta afirmación procede del ardor patriótico, sino de fuentes relativamente objetivas". Així comença l'article del diari El País que ens ha descobert el minuciós treball periodístic que es realitza a la seva redacció. El concepte "relativament objectives", com es poden imaginar, ha provocat una tempesta a Twitter. La relativitat no és, ni molt menys, la millor carta de presentació a l'hora de defensar un article, una tesi o una teoria. Ni tan sols per obtenir un ben suprem com lloar Espanya i el seu patrimoni, cosa que a Prisa no fan per "ardor patriòtic". Inquietant, perquè com a mínim obre una porta molt perillosa.

Dir que el patrimoni històric i artístic espanyol és ric i valuós és, senzillament, una obvietat. Una altra cosa seria parlar de la seva conservació, on hi hauria debat. Però tot s'ensorra quan els fonaments de l'article tenen aquesta naturalesa dubtosa, i més encara amb la puntualització de "no es por ardor patriótico". Bé, doncs haurà de ser "porque yo lo valgo". Seguint el mètode Prisa, qualsevol afirmació és certa. Es pot confirmar a les xarxes socials, on no hi donen crèdit.

Podem confirmar-ho. Les fonts relativament objectives d'EN Blau asseguren que l'article es basa en una bajanada. Ah, i que l'editor del diari està de vacances amb el community manager de l'Ajuntament de Barcelona​.