El coronavirus s'estén com a una taca d'oli a l'estat espanyol, però la resposta a l'emergència està demostrant que molts ciutadans (fins i tot les màximes institucions) s'ho prenen a conya. El grau d'irresponsabilitat és consubstancial al nivell d'alarma, i el paradigma ho trobem en totes aquelles famílies o grups que han decidit enfrontar-se a la crisi saltant-se l'aïllament i fent turisme amb alegria. No només turisme interior, anant a segones residències a la costa o la muntanya, també viatjant a l'altra banda del món i comportant-se com si l'epidèmia fos un invent paranoic. Una cosa és viatjar (gens recomanable, però factible si s'ha començat abans de declarar-se l'estat d'alarma), i una altra demostrar insensibilitat, prepotència i ignorància. I un grup d'espanyols que són a Perú s'estan duent la medalla d'or a la infàmia. 

Turista espanyola Peru 24 horas

Turista espanyola Perú 24 Horas

L'opinió pública d'aquest país se'n fa creus amb l'actitud d'un grup de viatgers que s'han passat pel folre l'ordre del govern peruà d'aïllament obligatori als turistes espanyols, francesos, italians i xinesos. Sí, són espanyols. La cosa no anava amb ells, i voltaven per la capital amb alegria tot i les indicacions d'un periodista d'un canal de televisió. Cada paraula dels integrants de la comitiva fa pena i vergonya: "El coronavirus se extiende muy rápido pero no deja de ser un poco peor que la gripe, todos los años se muere gente, no es un ébola ni una malaria, están exagerando."  Estan empipats perquè, oh sorpresa, "nos han anulado todas las incursiones, en teoría no nos han dicho que nos tengamos que quedar obligados en el hotel”. Són els únics espanyols que no saben el que passa al seu país, és clar. I el sentit comú el van deixar a l'equipatge. Què importa la salut dels peruans. De fet, la dona 'amenaça' el país:  "Si nos deportan a España a Perú no volvemos y vamos a dar muy malas referencias, el turismo muy malo”. Marededúsenyor.

turistes espanyols 24 horasTuristes espanyols Perú 3 24 horas

24 Horas

Para nosotros sería tremendo llegar para 15 días o tres semanas y estar en un piso cerrados", va dir una altra dona, molt empipada perquè "ya tenemos las visitas organizadas a Cuzco y hemos pagado todo eso". Qualsevol comentari està de més. Diuen que viatjar ens fa més lliures, més savis, més oberts. Potser hem de començar a replantejar-nos aquesta màxima.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat