Visitar els llocs d'interès de Normandia és com conèixer monuments de primera mà i paisatges que coneixies des de la infantesa per les pel·lícules, els llibres i els puzles de 500 peces. Això val per a Mont-Saint-Michel i el Tapís de Bayeaux, i també per a les escenes representades a les pintures de Claude Monet, com els penya-segats d'Étretat, el port d'Honfleur i els mateixos jardins de l'artista. Al cap i a la fi, el moviment impressionista va néixer aquí, inspirat en la "impressió" que li va causar a Monet l'alba des de Le Havre.

I després, clar, està la Normandia de la Segona Guerra Mundial. Tota la costa està esquitxada de monuments, museus, búnquers i platges que impressionen per les terribles imatges que inspiren i que conviden a no oblidar.

🗺️ Els millors tres dies a Praga

⛪ Un cap de setmana a Lleó

Penya-Segats d'Étretat

Étretat, en el departament de Seine-Maritime, és un petit municipi costaner enmig d'un impressionant paisatge marí. A ambdós costats del poble, es troben gegantins penya-segats de calcària blanca amb tres arcs naturals i una agulla de 55 metres. El colossal L'Arche et l'Aiguille ha estat immortalitzat per milers d'artistes anònims i per grans fotògrafs i pintors com Monet i Gustave Courbet.

Mont-Saint-Michel

Una de les vistes més icòniques del planeta, declarat Patrimoni de la Humanitat és una illa l'accés de la qual depèn de les marees a la desembocadura del riu Couesnon. Els costeruts pendents de l'illa van ser coronats per un monestir des de l'any 700. Va tenir un gran valor estratègic i mai no va sucumbir als atacs britànics en la Guerra dels Cent Anys.

Honfleur

Una altra de les escenes normandes que van inspirar als impressionistes és aquest entranyable port antic del departament de Calvados, just a l'altre costat del Sena, davant Le Havre. La vista del port des del Quai Saint-Etienne és esquinçadorament bonica, amb vista a les cases altes i estretes revestides de pissarra darrere dels pals dels velers amarrats.

Tapisserie de Bayeaux

Aquest brodat anglosaxó de renom mundial té 70 metres de llarg i mig metre d'alt i representa els esdeveniments que van portar a la conquesta normanda d'Anglaterra. El tapís s'exhibeix en la seva totalitat en una vitrina al museu a Bayeaux.

Casa i jardins de Claude Monet

Monet va viure en aquesta elegant casa a Giverny des de 1883 fins a 1926. Ara és un museu, i la casa es manté com si l'artista fos viu. És emocionant examinar la cuina, el dormitori, el menjador, la sala d'estar i el jardí, on els objectes i les flors es poden reconèixer clarament, en algunes de les seves obres més famoses.

Casa y jardines de Claude Monet : Pixabay
Casa i jardins de Claude Monet / Pixabay

Illa Tatihou

Igual com Mont-Saint-Michel, Tatihou és una illa de marees, davant Saint-Vaast-la-Hougue. Amb la marea baixa, es pot caminar a través dels bancs d'ostres per arribar allà, i quan el mar és alt, pot prendre una embarcació.

Nôtre-Dame de Roan

Aquesta catedral solemne és única a França perquè el seu palau episcopal, original del segle XIII, encara forma part del complex. La catedral és una meravellosa construcció gòtica normanda que també va ser objecte d'una sèrie de pintures de Claude Monet. Amb 151 metres, va ser l'edifici més alt del món fins a 1880.

Vell Roan

El centre històric de Roan és un dels més encantadors de França, amb unes 2.000 cases de més de 500 anys, moltes de les quals són curiosament tortes. Si passeges el llarg dels seus carrers empedrats, descobriràs una gran quantitat d'esglésies gòtiques i el Gros Horloge, un magnífic rellotge astronòmic del segle XIII.

Museu Aerotransportat

En el municipi de Sainte-Mère-Église, el primer poble alliberat per les tropes nord-americanes, es troba un museu dels paracaigudistes que van desembarcar a la campanya normanda els dies 5 i 6 de juny de 1944.

Platja d'Omaha

No és necessari ser un historiador militar per apreciar la commoció que produeix aquest camp de batalla entre Sainte-Honorine-des Pertes i Vierville-sud-Mer. Aquí van trobar la mort desenes de milers de soldats el Dia D, el 6 de juny de 1944, durant el Desembarcament de Normandia.