Més de 2.000 anys d'història contemplen la ciutat de Lleó. D'orígens romans, és una parada imprescindible del Camí de Santiago i explica amb una gran quantitat de monuments medievals que recorden la gran importància que va tenir la ciutat com la capital del Regne de Lleó.

El principal atractiu de la ciutat és, indubtablement, la seva majestuosa catedral gòtica, una de les més boniques d'Espanya. Les seves vidrieres ocupen tant espai que els murs semblen de vidre i la llum que es filtra a l'interior deixa sense alè el visitant.

Però Lleó ha moltíssim més d'oferir, com la Basílica de San Isidoro i la seva Capella Sixtina del Arte Románico, la Plaza Mayor o la impressionant Casa Botines, dissenyada per Gaudí. I això no és tot. Lleó guarda diverses joies per la província i ofereix una profunda tradició gastronòmica: té el nombre més gran de bars per habitants de tot el país i anar de tapes per la ciutat és una experiència estimulant.

☀️ Sis maneres fabuloses de sobreviure a la calor a Sevilla

🏰 Deu llocs poc coneguts per quan tornis a Londres

Primer dia: Barrio Húmedo, Catedral i Basílica

El nucli antic de Lleó és conegut com a Barrio Húmedo, i aquí trobaràs la majoria de les atraccions de Lleó. La primera parada és la Plaza Mayor, antigament coneguda com a Plaza del Pan, ja que aquí hi va haver moltes fleques. La conformen una sèrie d'edificis del segle XVII, inclòs l'ajuntament, i els seus arcs acullen molts cafès i botigues. Seguint la Calle Ancha, arribes a la Catedral.

Construïda en estil gòtic francès, les seves torres són visibles des de gairebé tots els racons de la ciutat i des dels camps que l'envolten. Per fora és immensa i poderosa, però per dins la sensació és inaudita, amb les prodigioses vidrieres tallant la respiració. La major part de l'edifici data del segle XIII, però algunes parts es van agregar més tard. També pots visitar el museu religiós contigu o fer un tomb fins a l'Avenida los Cubos per veure una secció de les antigues muralles de la ciutat.

Molt més antiga que la catedral és la Reial Basílica de San Isidoro. Aquest edifici romànic va ser fundat en 1063 per Fernando I i Doña Sancha i consisteix en un conjunt de construccions religioses que s'han anat superposant al llarg d'onze segles. Inclou un museu bíblic, un claustre romànic que és el més antic d'Espanya i la meravella de les meravelles: el panteó. Un tresor sense parangó considerat la Capilla Sixtina del Arte Románico. En un quadrat de només 8 metres de costat, dotzenes de pintures al tremp recobreixen la totalitat de sostres i murs.

Des d'allà pots arribar fàcilment al Museo de Arte Contemporáneo. Obert des de 2005, la col·lecció del museu inclou els segles XX i XXI. L'edifici per si mateix també és bastant cridaner, amb el seu exterior de vidre de colors inspirat en les vidrieres de la catedral. I per acabar el dia, torna al Barrio Humedo i gaudeix de les tapes en la concentració de bars més gran de Lleó.

Palacio Episcopal de Antoni Gaudí / Pixabay
Palau Episcopal d'Antoni Gaudí / Pixabay

Segon dia: Astorga, Ponferrada i las Médulas

Cap a l'oest i el nord de la ciutat pots trobar veritables joies per al viatger. A només unes quantes milles, està Astorga i el seu entorn peculiar, entre les planes de Castella i les Muntanyes de Galícia. Malgrat la seva petita mida, Astorga té bastants atractius, entre ells una cridanera catedral gòtica, ruïnes romanes i un edifici singular dissenyat per Gaudí, el Palau Episcopal.

Seguint pel Camí de Sant Jaume, arribaràs a Ponferrada, la capital del Bierzo, un altre lloc digne de visitar, amb el seu imponent castell templer i una basílica del segle XVI.

A 25 quilòmetres de Ponferrada estan Las Médulas, un colpidor entorn paisatgístic de sorres vermelloses esquitxades de boscos de castanyers i roures, que són el resultat de les explotacions auríferes romanes. Considerada la mina d'or més gran a cel obert de tot l'Imperi Romà, Las Médulas són Patrimoni de la Humanitat. Però, més enllà d'això, són un lloc inoblidable.