La fama que té la bellesa de Praga és tan gran que podria perjudicar la visita per allò de les expectatives, però això és senzillament impossible. Aquesta ciutat està a l'altura de la seva reputació. S'explica que Hitler, que havia arrasat Varsòvia i Stalingrad, mai no es va atrevir a bombardejar Praga per l'encanteri que li produïa. I Kafka va afirmar de la seva pròpia ciutat que no el deixava anar a un, que era "una mareta que té grapes". I és que Praga és tan bonica que gairebé no sembla real.

Caminant pel nucli antic, que pots recórrer tranquil·lament en poc més de mitja hora, et sentis com si fossis en un conte de fades que ha durat segles, amb castells medievals i palaus renaixentistes, gòtics i modernistes, amb placetes, blasons, gàrgoles i un rellotge astronòmic. És com ser a Disneylandia, sense les atraccions artificials i amb desbordant i magnífica cervesa.

Aquí tens alguns suggeriments per passar tres dies perfectes a Praga.

☀️ Sis maneres fabuloses de sobreviure a la calor a Sevilla

🏰 Deu llocs poc coneguts per quan tornis a Londres

Dia 1. Barri jueu, Plaça de la Ciutat Vella i Kafka

Comença la visita a Josefov, el barri jueu de Praga. Ubicat dins de Stare Mesto (Ciutat Vella), compta amb sis sinagogues, el Saló Cerimonial Jueu i l'impressionant Antic Cementiri Jueu.

Després, pots passar per la Biblioteca Municipal de Praga i observar la seva famosa torre de llibres, que va des del primer pis fins al sostre. I d'allà no hi ha res a la Plaça de la Ciutat Vella, centre històric de Praga i Patrimoni de la Humanitat, on trobaràs restaurants, cafès a l'aire lliure i posats de menjar i cervesa, així com alguns dels edificis més bonics de Praga, com l'Església de Nostra Senyora de Týn, amb les seves dues torres bessones que assoleixen els 80 metres d'altura, l'Església de San Nicolás i l'Antic Ajuntament amb el seu rellotge astronòmic medieval.

Explorant el centre de la ciutat, trobaràs molts homenatges a Kafka, com l'obra de Jaroslav Rona, per exemple, al carrer Vezenska. I no et perdis la Casa Dansaire, l'edifici deconstructivista de Franck Gehry inspirat en els famosos ballarins Fred Astaire i Ginger Rogers.

Dia 2. Tramvia 22, Castell i Pont de Carlos

Praga és una ciutat de tramvies, amb 500 km de vies. Una de les línies més pintoresques és el tramvia 22, que pots agafar en Namesti Miru (Plaza de la Pau) i que passa per barris clau com Nove Mesto (Ciutat Nova) i Malá Strana (Ciutat Petita) camí del Castell de Praga.

Si vols parar a esmorzar, baixa a Ujezd, apropa't al Cafè Savoy, una bonica cafeteria neorenaixentista, i demana el vetrnik, un tipus de pastís chou glacejat amb caramel.

Torna a pujar al tramvia 22 a Ujezd en direcció al Castell de Praga, reconegut pel Llibre Guinness dels Rècords com el castell antic més gran del món. Aquí hi ha, entre altres coses, l'Antic Palau Reial, que es remunta al segle XII, la Catedral de San Vito, construïda durant un període de gairebé 600 anys, i l'oficina oficial del president de Txèquia.

Molt a prop hi ha Golden Lane, amb les seves petites cases acolorides, en una de les quals va residir Kafka. I no molt més lluny hi ha el mur dedicat a John Lennon i el carrer més estret de Praga, de no pas més de 50 cm d'ample. Des d'allà, la visita obligada és el Museu Franz Kafka. I tornada a la ciutat vella pel Pont de Carlos, un dels ponts per als vianants més bonics del món.

Praga de nit en hivern / Pixabay
Praga de nit en hivern / Pixabay

Dia 3. Seguint David Cerny

Cerny és un dels artistes contemporanis més destacats de Praga. Va obtenir notorietat per primera vegada el 1991 quan va pintar de rosa un tanc commemoratiu soviètic i ha estat fent gairebé el mateix des d'aleshores. El seu llegat és tan important que val la pena dedicar un dia a visitar les seves obres provocatives per tota la ciutat.

Com l'escultura anomenada "Hombre penjant", que representa Sigmund Freud penjant d'un braç sobre el carrer Husova. O el cap cinètic de Franz Kafka, a uns 5 minuts a peu al sud. O l'anomenada "Brown-Nosers", que consisteix en dues escultures gegants de fibra de vidre amb escales que condueixen als seus anus. O "Pixar", a prop del castell, que representa dos homes orinant foses en bronze.