TV3 té una pedra a la sabata que li fas nosa dia sí i dia també: el castellà. La llengua oficial i pròpia del país és el català i la llengua co-oficial és el castellà. Entre els motius fundacionals de la cadena el més important de tots és la promoció, ús i expansió de la llengua catalana. Per això no hi ha hagut mai un programa presentat en castellà, tot i que Jorge Javier Vázquez es va postular per fer-lo. Mercedes Milá va haver de repassar el seu català rovellat per poder presentar el seu programa Dilluns, dilluns a TV3, i Pepe Navarro no va passar l'examen per ser presentador de la cadena tot i haver viscut a Sabadell la majoria de la seva infància i adolescència. Així de cru, si un presentador no sap parlar català no pot treballar a TV3. Altra cosa són alguns col·laboradors, com Soto Ivars a Els matins de Lídia Heredia. Amb les sèries de ficció, està passant un fenomen que convindria analitzar: moltes són bilingües en la versió original, tot i que després TV3 les emeti íntegrament doblades al català.

Cites Barcelona TV3
Cites Barcelona, TV3

TV3 estrena al juny Cites Barcelona, la tercera temporada de la sèrie Cites. Però no la produeix tota sola la cadena perquè no té prou diners. TV3 s'ha associat amb Amazon Prime per co-produir-la i el resultat és com en el cas de Merlí sapere aude, que pagaven TV3 i Movistar: mitja sèrie en català i mitja en castellà. És el signe del temps, si TV3 no pot pagar una sèrie íntegrament en català, així que el que fa és doblar una sèrie catalana al català. Aquesta limitació pressupostària va contra produir sèries TV3 tota sola i ha aixecat la ira d'un famós cantant, el líder d'Obeses Arnau Tordera, molt dur:

Arnau Tordera Obeses barretina ACN
Arnau Tordera d'Obeses amb barretina, ACN

Arnau Tordera no està per orgues de limitacions pressupostàries, si no hi ha diners per fer una sèrie al prime time creada originalment en català, una sola a la setmana, que els treguin d'una altra banda. Tordera maleeix tots els que s'hi han avingut, la cadena, Sigfrid Gras, la productora Filmax i fins i tot els actors, com Carlos Cuevas que apareix a la sèrie: "Vergonya de TV3, vergonya de direcció, vergonya de guionistes, vergonya d'actors i vergonya d'absolutament tothom qui hi té alguna cosa a veure. Còmplices necessaris per la minorització i l'extinció de la llengua catalana. Que aquesta culpa us turmenti sempre més". Tordera no abandona aquest to teatral dels seus tuits però com a consumidor de ficció en català se'n fa creus que el país no pugui permetre's una sèrie en català i es resigni a haver de doblar-la.

TV3 té problemes econòmics per pagar productes premium. Els ha anat perdent tots, un rere l'altre: la Lliga, la Champions, la Fórmula 1 i les sèries pròpies. Sempre és molt més barat emetre un programa que una ficció. El programa pot durar 4 hores com FAQS o Planta baixa i una sèrie dura al voltant de 50 minuts. És cara i omple poca franja. Per això és premium, exclusiva, de luxe i només per grans cadenes. TV3 les ha anat perdent. Havia arribat a tenir tres ficcions nocturnes setmanals, dos capítols de Ventdelplà dilluns i dimarts i una sèrie els dijous tipus Kubala, Moreno i Manchón, Infidels o la mateixa Cites. Ara es conforma amb el culebrot, Com si fos ahir, que és el producte més car de la graella: uns 10 milions d'euros l'any segons va revelar EN Blau. Aquest és l'últim reducte premium que li queda a la cadena. No hi ha cap director que assumeixi el cost d'imatge de suprimir la tradició més antiga de TV3, la del culebrot de sobretaula. Però a la nit, la ficció ha gairebé desaparegut i quan hi és, arracona el català, com a Cites / Citas. Qui paga, mana.