A TV3 hi ha dos tipus de tertulians i col·laboradors: els que són contractats directament per TV3 i els que són contractats per productores externes a TV3. Per a l'espectador són el mateix: els veu, els escolta, en discrepa o no però els paga el seu sou a través dels impostos. Tots reben un sou públic. La gran diferència és que el salari dels que cobren directament de TV3 és conegut i el sou dels que cobren de TV3 a través de cada productora externa és secret. Per entendre'ns amb exemples: què cobra Víctor Amela per fer de tertulià a Planta baixa és secret, però què cobra Mayka Navarro per intervenir al programa Tot es mou parlant de successos és conegut: 5600 euros per una secció setmanal durant 7 mesos segons el Portal de Transparència. A TV3 els programes diaris amb tertulians propis no externalitzats amb tertulians són Els matins, Tot es mou, Més 324 i Onze. Qui vulgui saber què cobra un tertulià d'aquests quatre programes pot anar al web de TV3 on apareix l'import estimat o preguntar a posteriori quant han cobrat.

Lídia Heredia TV3
Lídia Heredia quan era directora d'Els matins, TV3

Una espectadora ha demanat a TV3 saber quants diners ha cobrat un col·laborador d'Els matins quan els dirigia i presentava Lídia Heredia. La particularitat del col·laborador, que es venia com a "expert d'internet", és que totes i cadascuna de les col·laboracions setmanals les va fer durant 4 anys exclusivament en castellà. És Juan Soto Ivars. No devia ser tan expert quan ja no surt al programa i els problemes d'internet segueixen sent notícia. Els matins ara el dirigeix Ariadna Oltra i ha triat el seu equip.

Soto Ivars a Els matins TV3
Soto Ivars a Els matins TV3

Soto Ivars ja no cobra de TV3. ¿Quants diners s'ha embutxacat durat els quatre anys que Lídia Heredia el va voler a Els matins entre els anys 2018 i 2021? 25400 euros:

Juan Soto Ivars TV3
Juan Soto Ivars TV3

25 mil euros per anar una hora a la setmana a la TV pública a promocionar-se com a "expert d'internet" és un bon sou. Va anar de més a menys, va començar cobrant 8 mil euros i va acabar cobrant-ne 1200. L'interès que despertava en l'audiència va ser com el seu sou: minvant. Ara se sap que el pressupost estimat que cobraria en 4 anys era de 32800 euros dels quals va acabar embutxacant-se 25400. Vint-i-cinc mil quatre-cents euros de diner públic. A twitter els que paguen aquest sou, catalans que paguen impostos, protesten:

El tema dels tertulians castellanoparlants ha d'estar molt justificat. La funció principal de TV3 és difondre l'ús del català. ¿De debò no hi havia cap expert en internet catalanoparlant? Que el personatge Soto sigui anti-feminista, anti-catalanista i anti-televisiu és la cirereta del pastís.