La Joana plora: "L'Andreu té el VIH. No estic preparada per perdre un altre fill. Estic molt espantada. Què faré jo ara amb aquesta angoixa dins. Tinc tanta por". És l'última escena de l'últim capítol emès del culebrot de TV3 Com si fos ahir, el dia 11 de març. Han passat quatre mesos i ara l'angoixa dins és dels actors i guionistes. No s'emet, ni es grava, ni s'escriuen guions. Els platós estan buits i no només és pel coronavirus. No està prevista la represa de la sèrie al setembre

02 Com si fos ahir

TV3

Vicent Sanchis ho ha dit molt clar: ha baixat tant la publicitat per la pandèmia que cal eixugar la pèrdua de 15 milions d'euros. I ha decidit no contractar dos programes dels més cars de la graella: Polònia i Com si fos ahir. Segons ha pogut saber En Blau els actors no estan enfadats sinó "amoïnats" per aquesta decisió. Hem pogut saber què val fer una temporada de setembre a juliol del culebrot. És el programa més car de la casa: 10 milions d'euros. Però és de producció pròpia, no externalitzat a cap productora. Per tant la part tècnica (operadors d'imatge i so, realització, vestuari, maquillatge, etc) són de plantilla de TV3. Els números són 5 milions de cost estructural (que es paga tan si es fa el culebrot com si no) i amb els altres 5 milions es paguen les despeses contractades expressament per la sèrie com actors, guionistes o lloguer de platós. Han fet un vídeo de S.O.S. #salvemlaficcio:

Youtube

En 4 minuts de vídeo hi surten espectadors i actors com Marc Cartes o Eduard Farelo reclamant que es torni a fer la ficció diària de TV3. Són molt crítics: "La ficció crea societat, crea cultura, calen ficcions que ens parlin de nosaltres, els referents són de Catalunya, és nostra, és en català, gent que ha après el català seguint la sèrie, les ficcions de migdia formen part de l'imaginari, la TV pública està obligada a parlar de temes socials, és imprescindible que hi hagi un bon Telenotícies i una bona ficció, potser la TV3 que va començar està canviant..."

eduard farelo yt

Youtube

La campanya l'han fet els actors i va dirigida al Govern perquè faci una nova aportació de diners, que ja n'ha fet una extraordinària de 6 milions, perquè sense més diners no torna el culebrot. Era cada dia líder d'audiència i líder en visionats en diferit al web de TV3. Si hi ha injecció econòmica de diner públic es gravaria al setembre i tornaria a emetre's a l'octubre. Però el president Torra acaba de dir que la situació de tresoreria de la Generalitat és "delicadíssima" pel coronavirus. Altra cosa és per què Sanchis retalla aquests 5 milions i deixa la cadena sense l'única ficció pròpia mentre manté una graella que tota és com el 3/24: tertúlies, connexions informatives i entrevistes polítiques. Algunes externalitzades i pagades a preu d'or, com els 3,2 milions de Planta baixa.