Rosa López, Rosa de España. Una jove de 20 anys que va sortir d'un petit poble de Granada, Láchar, per convertir-se en un dels personatges més mediàtics de tota Espanya. La Rosa es va proclamar guanyadora del primer 'Operación Triunfo', paraules majors. Va quedar primera per davant de David Bisbal, de Chenoa. De David Bustamante. De gent que sí ha fet carrera. Carreres autèntiques, no simulacres. Perquè malauradament la seva història és la d'allò que va poder ser  però mai no ha acabat de passar. I mira que li van servir en safata enviant-la a Eurovisió amb aquell indescriptible 'Europe is living a celebration', que encara va acabar prou bé a Tallin a la setena posició. Perquè la festa de la Rosa no era precisament de gresca i xerinola. És més aviat una història trista amb detalls durs. Sap greu. 

Sí, perquè el personatge Rosa era simpàtic, simple, innocent, amb les seves particularitats i limitacions, però també amb un talent impressionant. Innegable. Un chorro de veu brutal. Però quan va sortir a guanyar-se les garrofes sense el paraigües d'OT, Eurovisions i demés, començava el camí cap a l'extinció com a artista de futur. Quan parlaves d'ella era sempre en passat. I per acabar d'adobar-ho, el que oferia al públic no era la bomba. Era del montón. I de la part de sota. Així que Rosa de España va passar a una categoria pròxima a la joguina trencada

🔵 Beth interpreta 'Dime' a Barcelona després de 20 anys i assegurar que "mai la tornaria a cantar" | VÍDEO
 

🔵 Blanca Paloma impressiona a la Barcelona Eurovision Party 2023 i puja en les apostes | VÍDEO
 

ot1 rosa lopez ganadora
Rosa López guanyant el primer Operación Triunfo / RTVE.es

La Barcelona Eurovision Party vibra amb Beth Rodergas

Una altra cosa no, però la Rosa insisteix i tracta de reinventar-se. De constància va sobrada. D'altres coses no gaire. O no passa pel seu moment vocal més brillant o tot el contrari: no pot deixar d'inventar-se notes, la majoria estranyes, fora de lloc. Fa dies que tenim constància d'aquest fet, però l'acabose s'ha produït a Barcelona. La capital de Catalunya acollia l'Eurovision Party, la cita que fa vibrar els fans del concurs musical més famós. Ja saben que aquest univers destaca per una capacitat de retentiva brutal, per uns gustos molt concrets coneguts com 'eurovisius' i per la seva nostàlgia. Enyoren cantants, cançons i moments de glòria. Per exemple, sentir la Beth amb el 'Dime' de l'edició de Riga. No era la cançó que la catalana havia somiat, però la defensa molt i molt bé. De fet, és que canta molt bé. Va ser una bogeria. Parin atenció:

Rosa López i una actuació desastrosa a Barcelona

Doncs bé, després de Beth Rodergas fent tàndem amb Sergio Dalma (el nostre Josep Capdevila) arribava la Rosa. I el deliri, el desastre, el caos. Una cosa és que els assistents al concert fossin fans d'Eurovisió, una altra és que siguin sords o fins i tot masoquistes. Es va posar les botes desafinant com mai, sembla irreal i tot. Les xarxes estan traient foc en ser partícips del declivi galopant de l'andalusa, que no encerta una nota. Que sí, que li posa ganes. Però vol i dol. La imatge és pèssima, com reflecteixen els comentaris posteriors. No entraria al nostre playlist particular, segur. Pugin el volum, però amb moderació. 

Rosa López Europarty Barcelona público Betevé
Rosa López a la Barcelona Eurovision Party / Betevé
Europarty Barcelona público Betevé
El públic de la Barcelona Eurovision Party, flipant / Betevé

Ai Rosa, quin patir.