Ramón García és un dels presentadors de televisió més populars de l'Estat. Si més no ho va ser durant molts anys. 'El Grand Prix' i les campanades de Cap d'Any, amb la seva famosa capa, són els seus grans hits televisius. El de Bilbao té actualment 60 anys i ja no gaudeix de la fama del passat, però segueix en actiu. Condueix el programa 'En Compañía' de Castilla La Mancha Media, un espai de tarda que s'assembla en moltes coses als programes de Juan y Medio. Hi ha molt de contacte amb el públic a plató i amb aquells que miren el programa des de casa, generalment gent gran. Una audiència que és imprevisible i no té pèls a la llengua, per cert. Quan alguna cosa no els hi agrada, ho fan saber. I agafen a García a contrapeu, s'emprenya, acaba irat​. Cosa que acaba de tornar a passar.

Ramon Garcia campanades TVE
Ramon Garcia amb la seva capa a les campanades / Foto: TVE

'En Compañia' s'està especialitzant en els numerets del basc, potser per intentar protagonitzar moments televisius que vagin més allà de l'àmbit autonòmic de la cadena manxega. El que calgui perquè parlin d'ell. Especialment, fer servir un llenguatge groller, amb renecs i insults. Per exemple, quan va emetre la seva opinió sobre la carrera de Rosalia. Ningú li havia preguntat res, la veritat, però tanmateix va gosar qualificar la música de la catalana en el seu nou disc 'Motomami'. "Igual vende mucho en los Estados Unidos pero se ha ido de lo que queríamos de Rosalía. Está muy sobrevalorada. El disco me parece una mierda". Paraula de Deu. Va haver de demanar disculpes, és clar, conscient de la bestiesa que havia afirmat. Però vaja, que si parla així de la Rosalia, que no li havia dit ni ase ni bèstia, què no haurà de dir a la gent anònima a la que truca des del seu programa? Doncs coses molt pitjors.

ramon garcia portada
Ramón García a 'En Compañía' / Foto: Castilla La Mancha Media

Ramón García contra una espectadora de 'En Compañía'

El programa de Ramontxu té un costum molt particular per intentar fidelitzar l'audiència i guanyar nous teleespectadors. Una maniobra molt vista a la televisió: això de trucar per telèfon a un número a l'atzar i regalar un pernil a la persona que despengi el telèfon si és capaç de repetir una frase concreta. Com a 'El Hormiguero', vaja. El perill de rebre una resposta que no s'espera sempre està allà, i no és la primera vegada que l'interlocutor li envia a pastar fang. Exactament el que va fer una senyora que el primer que va respondre va ser "déjame de tonterías”, penjant l'aparell a l'instant. En comptes de deixar-ho estar, García va voler quedar per sobre i va ordenar tornar a marcar el número. “Señora, no cuelgue. Somos nosotros, de la tele”. Que no, que la senyora passava d'en Ramón i del seu xou: "¡Que me da igual, que a mí no me interesan las tonterías estas!”. La guerra, a punt d'esclatar.

Ramon Garcia @ramon.garciaoficial
Ramón García / Foto: @ramon.garciaoficial

Insults i faltes de respecte contra una senyora que passava del programa

La pitjor versió del presentador, a escena. "A mí tampoco usted. Adiós, señora. ¡Qué asco! ¡Qué gente más maleducada!”, va dir en donar la trucada per finalitzada. Però la seva ira anava més enllà, amb insults i paraules molt malsonants i desafortunades: "Con todo el cariño, con todo el respeto... ¡váyase a tomar por culo!”. La seva copresentadora el va intentar calmar i que no quedés tan malament, però en Ramón que no, que li importava un rave. Passava a l'atac, insultant. "¡Estoy hasta las pelotas de gente maleducada!". La companya, veient que no es baixava del burro, va sumar-se a la festa: "A lo mejor no ha tomado los cereales esos que te hacen ir al baño”. Quina classe. 

Ramón tip de mal educats quan el seu plató n'està ple d'ells. I no li cal mirar gaire lluny. Amb la seva solapa en té prou. Fatal.