Salvador Illa ha acabat el mes d'agost amb una d'aquelles bestieses que després de llegir-la, ha provocat incredulitat. El líder del PSC ha concedit una entrevista al Diari de Girona i ha verbalitzat una d'aquelles frases marca de la casa que semblen dites per segons quins polítics de segons quins partits dretanosos de les espanyes. Un titular abjecte, que no s'entén si no és per un ànim indissimulat de tocar el que no sona a costa de tot i de tots.

Una frase miserable, de ser, com dirien els avis, un pocavergonya. Illa ha parlat de la història de Catalunya dels darrers 3 segles i l'ha comparat amb el procés independentista deixant caure un disbarat sideral amb ferum malèvol i moltes dosis de mala bava: "Els darrers deu anys han estat els pitjors dels últims 300 a Catalunya". Chim pum.

Salvador Illa Europa Press

Salvador Illa / Europa Press

És tan bèstia, delirant i patètica que fins i tot sorprèn, per molt que hagi fet de la seva animadversió contra l'independentisme el seu modus vivendi.  Assegurar això amb aquesta lleugeresa és de traca. Una provocació i alhora una vergonya per a la memòria dels teus propis militants. Franco, feixisme, repressió ideològica, cultural i idiomàtica, afusellaments, exili, guerres... Tot això no sembla tenir importància per Illa a l'hora de posar-ho a la balança del que es pot considerar el pitjor que li ha passat a Catalunya.

La xarxa li ha dit absolutament de tot, refrescant-li la memòria, a veure si amb la seva estada de ministre de Salut a Madrid va patir un atac d'amnèsia galopant. Piulades indignades, però ningú com Pilar Rahola ha estat capaç de resumir de millor manera què en pensen molts catalans després de les seves paraules.

pilar rahola Cuatro

Pilar Rahola / Cuatro

L'escriptora no s'ha mossegat la llengua i ha verbalitzat la que possiblement sigui la galeta amb la mà oberta més descomunal que se li recorda dels darrers temps. Primer, amb cinc preguntes demolidores. Si a primer de periodisme t'ensenyen allò de les cinc W, "Who? What? When? Where? Why?", Rahola ha anat al gra i li ha dedicat cinc preguntes que tot i no tenir cap W, li han deixat les orelles tremolant al polític català. 

Rahola li pregunta, sense embuts, si el que ha tingut en dir el que ha dit és "Insensibibilitat aguda? Irresponsabilitat històrica? Inconsciència greu? Maldat insufrible? o Imbecil·litat supina?". I emplaça els seus seguidors a "Escolliu. Hi ha per triar". 

tuit rahola illa

Poc després, però, ha completat el seu decàleg, ara ja no amb cinc preguntes, sinó amb cinc certeses, amb cinc sentències implacables amb un únic destinatari: Salvador Illa.

El que abans eren preguntes que donessin resposta a què ha dut Illa a dir aquesta barbaritat, ara eren exemples clars i catalans: "Intent destrucció identitat i llengua i catalanes; repressió massiva; dictadures; presidents empresonats i un executat; milers d'exiliats, empresonats i assassinats". Rahola afegeix tres paraules en forma de definició sobre què li genera algú com Illa: "...I el pitjor q li ha passat a Catalunya segons Salvador Illa és q ha posat les urnes... TROS D'ASE!".

rahola illa2

No ha estat l'única. Carles Puigdemont també ha avaluat la bestiesa d'Illa. En aquest cas, només li ha calgut una emoticona i uns quants exemples, quatre, de les moltes coses que podia haver triat Illa si hagués tingut un mínim de vergonya i decència:

tuit puigdemont

Comença un nou curs polític, de fet, encara som al mes d'agost, i Illa ja es postula a guanyador de la frase més abjecta de l'any... Serà difícil superar-la. Però tranquils, que sempre sorprenen.