Ja és oficial: el documental 'Rocío, contar la verdad para seguir viva' ha tancat la seva primera temporada, i prepara nous episodis per a la tardor. Es va confirmar durant l'entrevista final a la protagonista, Rocío Carrasco, en una nit que va comptar amb una veu imprescindible per entendre la lluita feminista des de fa dècades: Pilar Rahola. L'escriptora catalana va tenir doble sessió a les instal·lacions de Mediaset: primer, debutant com a col·laboradora a plató del 'Todo es mentira', i més tard, dient la seva sobre l'huracà mediàtic i social que ha suposat el testimoni de Rociíto. Era la segona vegada que la convidaven: la primera, precisament amb motiu de la primera entrevista de la filla de la Jurado, va quedar en un no-res, ja que el programa no va passar el vídeo de la seva intervenció (tampoc el de la resta de convidats). Per compensar-ho, la seva participació d'anit va ser contundent i molt necessària. Una veu immensa i emocionada: "he vivido épocas en las que a las que hablábamos de violencia de género nos llamaban "machorras", "radicales", "fanáticas"... teníamos que lidiar con tipos terribles".

La Pilar tenia ganes de ser-hi i moltes coses a dir, malgrat les escasses oportunitats de les que van gaudir els tertulians de la nit. I va aprofitar cada bala per posar en valor la valentia de Carrasco i el paper del feminisme, al que sovint s'estigmatitza per interessos polítics. Oferia aquesta reflexió sobre el pas que ha fet la protagonista, denunciant públicament i amb proves la maldat del seu exmarit Antonio David: "Verbalizar el dolor y el dominio es una forma de que la gente tome conciencia. Dejar de ser una víctima es el fracaso del victimario, y equiparar el feminismo con el patriarcado dominante, perverso". Les aportacions de Rahola removien a plató i a les llars dels espectadors. Fins i tot els ideològicament més allunyats l'aplaudien. És normal. Els i les valentes que s'atreveixen a dir les coses pel seu nom i s'enfronten als seus col·legues de professió són una 'rara avis'. Atenció a la cleca que va dirigir als periodistes que han ajudat a l'escarni de Rociíto prenent com a paraula de Déu el que Flores explicava per tots els racons de Mediaset, com per exemple Lydia Lozano. "Aquí ha fallado el periodismo. No habéis hecho vuestro trabajo, no habéis preguntado. Son muchos años de equivocarse. A Rocío Carrasco le han puesto una letra escarlata, y en algún momento alguien se tenía que escandalizar de cómo se trinchaba a una mujer que no hablaba". 

Pilar Rahola Rocío Carrasco Telecinco

Pilar Rahola entrevista a Rocío Carrasco / Telecinco

Pilar Rahola debat Rocío Carrasco

Rocío Carrasco entrevista final Telecinco

Pilar Rahola Telecinco

Lydia Lozano Telecinco

Rocío Carrasco, Pilar Rahola i Lydia Lozano / Telecinco

Una de les conclusions que ens deixa el tractament mediàtic del cas Rocío: la mirada catalana és molt més profunda que la frivolitat habitual de 'Sálvame'. Cornejo i Vasile hauran pres nota.