El diàleg entre Espanya i Catalunya, la famosa taula de diàleg, ja s'ha posat en marxa. L'acaben d'estrenar, però no fa bona pinta. Alguns consideren que neix coixa, sense representants ni represaliats de Junts. D'altres, directament, la veuen fràgil fins a l'extrem, incapaç de complir amb la seva tasca: servir de base per resoldre el conflicte. Sobre la seva superfície no es pot posar ni l'amnistia, ni l'autodeterminació, ni cap referèndum, ni evidentment, la independència. Si algú gosa fer-ho, la taula col·lapsarà. Quina adquisició. 

Aquesta feblesa necessita d'un miracle per tenir èxit. Bé, o un professional del bricolatge que li faci uns 'apanyos'. Potser per això hi ha dos humoristes i presentadors de TV3 que segueixen el cas amb especial atenció, perquè també són experts en la fabricació d'enginys: Jair Dominguez i en Peyu, de 'Bricoheroes'. El seu diagnòstic no és optimista per a Catalunya, però sí força divertit. I la millor mostra del que passa amb la taula no l'han trobada en les imatges gràfiques de la trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez, no. La foto definitiva es produïa a uns metres de la reunió en un forn degustació i en plena cimera. El de la Moncloa feia un cafetó amb el president. El de l'autoanomenat govern alternatiu de Catalunya, el socialista Salvador Illa. Una instantània del periodista de RAC1 Cesc Giró.

Sánchez Illa cafè @cescgiro

El cafè en plena taula de diàleg entre Pedro Sánchez i Salvador Illa / Cesc Giró

En Peyu va veure el document i se li va caure de les mans el trepant i el martell. La posada en escena el va impactar, i en recuperar l'alè canviava d'eina i treia un bisturí i una ploma per analitzar-la. Cada detall i cada gest va passar per les seves mans i el que diu paga molt la pena. Coses com "el cable de la làmpada s'enfila pel camal de @salvadorilla com si ell fos el generador de l'electricitat", "un senyal que indica "prohibit aparcar motos en vorera" i al costat una moto aparcada a la vorera que recorda un passat revolucionari a Catalunya", "del cap de @sanchezcastejon en surt un senyal de color blau amb una P. Lletra i color del Partit @populares"  o "dos plataners al carrer. Dos arbres que simbolitzen l'engany, pots morir de gana enganyat per un nom que fa que sembli una cosa però n'és una altra".

L'enfilall reparteix a tort i a dret, amb un final de traca i mocador: "Els que prenen cafè són una metàfora en sí mateix que recorda que una vegada a Catalunya va existir un partit catalanista que es deia PSC".

Peyu en Bricoheroes TV3

En Peyu a 'Bricoheroes' TV3

Sanchez Illa cafè @oscarlopeztwit

El cafè d'Illa i Sánchez des d'un altre angle / @oscarlopeztwit

De tal manera que Laporta faria bé d'anar buscant recanvi a Ronald Koeman, els que seuen a la taula de diàleg haurien d'anar buscant una de nova, més ferma, útil i en la que es pugui confiar. Una de la que la gent no s'aixequi en plena reunió per anar al bar.