Els migrants a bord de l'Open Arms ja són a l'illa italiana de Lampedusa​ després d'un calvari incomprensible i inhumà afavorit pels governs d'Espanya i Itàlia. Missió aconseguida, doncs, per part de l'equip de herois que ha salvat d'una mort segura a les desenes de persones rescatades al mar. Tots feliços? No. Ni de bon tros. Especialment el sector ultra italià i espanyol, que criminalitzen l'acció humanitària amb tota mena de barbaritats. Però si els d'extremadreta 'borden' esbojarrats, és gràcies a l'ecosistema promogut per les institucions espanyoles, amb la vicepresidenta Carmen Calvo com a primera espasa i l'altaveu de la cadena pública, RTVE, utilitzant el llenguatge de forma sospitosa i esbiaixada. Una situació denunciada a Twitter: 

oscar camps - efe

Òscar Camps EFE

El canal d'informació de RTVE feia èmfasi en la procedència del vaixell que ha protagonitzat l'actualitat informativa dels últims dies. Una procedència catalana que, curiosament, s'ha utilitzat quan la posició de l'Open Arms era incòmoda pel govern de Pedro Sánchez, mentre que quan es parlava de l'embarcació en termes humanitaris se subratllava que el vaixell i l'entitat eren espanyoles. L'expressió "el buque catalán" no ha passat desapercebuda pels usuaris de la xarxa, un nou senyal de catalanofòbia utilitzada per avivar la fractura i l'enfrontament. Casualitat o intoxicació? 

Open Arms refugiats EFE

EFE

La lluita espanyolista contra l'independentisme català no entén de solidaritat ni d'ajuda humanitària. Tampoc gaire de geografia (el vaixell és basc, malgrat que això potser empitjora les coses), tot i que sí semblen dominar l'art de la confrontació i de l'estigmatització cultural. El que no s'adonen és que, a Catalunya, molts ens sentim orgullosos del que fan a la Mediterrània. Siguin catalans, bascos, andalusos, senegalesos o extraterrestres. I sí, ho tornarem a fer.