Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ha tornat l'estat 200 anys enrere. Una nació provinciana. No és un terme col·loquial, sinó una qüestió administrativa. Aquesta és la seva fórmula màgica per a la desescalada​ o desconfinament per la pandèmia del coronavirus que no entenia de territoris ni fronteres, però que se sap de memòria les 50 províncies i no gosa sortir d'elles per continuar escampant-se entre la població. Paradoxes de la vida i de Moncloa, vaja. Potser també se sap la llista dels reis Visigots, els rius i afluents de la península, etcètera. 

pedro sanchez   moncloa

Pedro Sánchez Moncloa

Sánchez  assegurava durant la seva compareixença que el govern no té un GPS per enfrontar-se a la "nova normalitat". No cal que ho juri. Sembla més adient parlar de cartografies, sextants i miques de pa en el camí, veient el desgavell que suposa el seu pla. El cas és que li plouen pals per tot arreu. I un de les més eloqüents, el d'un reporter de guerra de TV3, que sap de penúries i de mapes. De fet, és extremeny de naixement i català de soca-rel. Nicolás Valle al·lucina amb l'absurd, treu el Google Maps i demostra la bajanada amb un senzill recorregut per Girona (o Gerona, segons l'Espanya centralitzadora): "Se podrá ir de Blanes a Puigcerdà: 180 km. Pero no se podrá ir de Blanes a Malgrat: 3 km". Tret de que el recorregut no és exactament aquest (i de les destrosses del temporal Glòria), la comparació és tan clara com trista. No és l'únic cas, és clar: que preguntin als habitants de Bellver de Cerdanya per anar, 14 quilòmetres més enllà, a la mateixa Puigcerdà. O els veïns de l'Aldea per trepitjar Vinaròs. O de Cubelles a Cunit. O... en fi. No cal ni continuar. 

Nicolás Valle TV3

Nicolás Valle TV3

Aquesta és només un dels molts sense sentits de la fulla de ruta de Moncloa. Veurem quan triguen de rectificar. Amb el tema dels menors i els súpers, van ser hores. S'accepten apostes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat