Un segle. Són els anys que sumen totes les penes de presó per als líders del procés. Un disbarat jurídic que considera que a partir d’ara són violència les concentracions pacífiques com la del 20-S. Però el moviment indepe no s’arronsa i les manifestacions avui són massives per a denunciar una sentència que per a molts és despietada i desproporcionada. Dins i fora de Catalunya. Des de l’Estat, arriben un munt de veus crítiques contra la decisió aberrant de la justícia espanyola. Tot i que no tots els contraris a la sentència ho són perquè els sembla un abús. N’hi ha que la considera tova. Com el periodista ultra Federico Jiménez Losantos, que presentava el seu programa matinal quan ha conegut el veredicte del Tribunal Suprem i ha embogit en antena.

Losantos Rajoy y ZP a la carcel EsRadio

EsRadio

Losantos, indignat perquè creu que els presos polítics catalans passaran pocs anys entre reixes. Incendiari, el presentador aragonès ha analitzat la sentència a la seva manera, escopint bilis pel damunt de la seva llengua viperina: “Es tomarnos por imbéciles, es tormanos por idiotas. ¡Qué vergüenza! No sé qué es peor, si el fondo o la forma. Qué cosa tan cochambrosa. Qué basura conceptual”, opina sobre la decisió de Marchena i els altres sis jutges de la sala del Suprem. Furiós perquè les penes no li semblen prou dures, el periodista ultra titlla els magistrats de corruptes: “Que vayan los siete a la cárcel”. I demana per què han sentenciat per sedició en comptes de rebel·lió mentre un dels seus tertulians posa llenya al foc: “Para que se demuestre una rebelión no necesitas 14 muertos. Con la violencia que se desplegó en aquellos días en las calles de Barcelona ya te vale”.

Federico Jiménez Losantos GTres

GTRES

Però Losantos té paraules per a tothom, també per als presos polítics independentistes. Com fa sovint, el locutor de ràdio atia el discurs anticatalà quan parla d’un hipotètic tercer grau: “Las cárceles en manos de ERC van a decidir si el gordo Junqueras adelgaza o engorda. Si le prueba el colesterol o no le prueba. En Navidad todos en casa. Y el gran caganer de este Belén, que organizará el conde de Godó en la plaza de Catalunya, será Junqueras”. Losantos insulta el vicepresident empresonat i la seva banda de col·laboradors hi dona suport.

losantos efe

EFE

Losantos és un piròman, sí. Però no és un ximplet. Malgrat que brama, intueix que la justícia espanyola es pot haver extralimitat (una vegada més) i adverteix: “Aun les tendremos que pagar una indemnización por haber dado un golpe de Estado”. La partida continuarà en altes instàncies judicials europees i Espanya podria quedar en evidència. Una altra vegada.