Trista jornada de Reis per al raper Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtónyc, i que des de fa 3 anys viu exiliat a Bèlgica per la persecució repressora de l'estat espanyol. Cap al final del dia vam conèixer de la mort de la seva mareAntònia Beltran, a un hospital de Palma. Un cop molt dur que arribava, precisament, poc després que el cantant publiqués el seu últim disc, "En pau descansi", amb el que deixa enrere el seu alter ego musical i que dedicava, a través de les xarxes, "a totes les mares del món": molt revelador del que estava a punt de passar.

Antonia Beltran - Twitter@Crida Palma

Mor Antònia Beltran, mare d'en Valtònyc / @Crida_Palma

Les mostres de suport, condol i rebuig a la situació d'en Josep no s'han fet esperar. I totes elles deixen a l'estat espanyol en un lloc lamentable, més propi d'una dictadura amb sed de venjança que d'una suposada democràcia. El món de la política, l'activisme i la cultura s'ha bolcat amb l'artista, i un dels que ha aixecat la seva veu a les xarxes socials ha estat l'actor Lluís Marco, que ni té por ni cap problema per dir les coses pel seu nom. Les seves paraules ensorren la política espanyola, a dreta i esquerra: tots ells han permès i continuen permetent la persecució. "Us hauria de caure la cara de vergonya per consentir la presó i l'exili de persones com aquest noi". Ras, curt i incontestable, per molt que d'això de vergonya, humanitat i empatia a Espanya no vagin sobrats. El seu pensament en representa a molts ciutadans, indepes i no indepes: més aviat, ho hauria de fer a tots aquells que tinguin un mínim respecte per la llibertat i la decència. 

lluis marco tv3

Lluís Marco / TV3

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a l'exili @valtonyc

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a l'exili / @valtonyc

Al càstig de haver de marxar de la teva terra per acusacions injustes, exagerades i esbiaixades, se l'ha d'afegir la pena de no poder ser amb els teus éssers estimats en moments decisius com aquest. La seva infàmia serà sempre infinita. Tot el suport, Josep.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat