L'últim capítol de 'La Roca' ha estat especial. Hi havia una diferència substancial respecte de la resta d'emissions del programa de La Sexta. La seva conductora principal no hi era: Nuria Roca havia donat positiu en covid i s'havia de quedar a casa. El seu lloc va tenir un substitut molt previsible: el seu marit i col·laborador de capçalera, Juan del Val. Tot queda a casa. La cosa tenia el seu què: de cop i volta se'n plantejava un duel mediàtic ben morbós, si és que Del Val era capaç de millorar els pobres registres d'audiència de la valenciana en aquesta aventura professional. Un repte que semblaria fàcil, perquè l'espai encadena xifres irrellevants cada diumenge.

La parella va començar el programa amb una "matrimoniada" de manual però més tecnològica: hologrames i videoconferències, sí, però els mateixos acudits gastats de sempre. Res de nou. La cosa va acabar en empat tècnic, si més no a Espanya. En Juan va fer un 4'1%, mentre que la setmana anterior la Nuria feia un 4'2%. A Catalunya, però, el nouvingut sí que li va pispar el berenar amb un 3%, mentre que Roca feia un 2'6% ara fa set dies. Potser que el 0'4% de diferència va arribar d'un col·lectiu molt determinat i exigu: per exemple, dels constitucionalistes i espanyolistes a Vic. Exacte, són 4 gats, o 0'4% gats, millor dit. Una colla que va aguantar durant 4 hores i mitja davant del televisor per veure un dels seus escopint contra els independentistes. El protagonista, Alejandro Fernández, líder del PP català, escridassat dissabte a la capital d'Osona. Una d'aquelles excursions a bastions indepes amb tuf a provocació i que genera la reacció irada dels veïns de la localitat. Fernández va rebre insults, crits i rebuig. Música celestial per al relat de "independentistes dolents", i del que 'La Roca' va intentar treure'n profit. 

Juan del Val y holograma de Nuria Roca La Sexta

Juan del Val y skype de Nuria Roca La Sexta

Nuria Roca i Juan del Val fent "matrimoniadas" a 'La Roca' / La Sexta

Alejandro Fernández PP VIC ACN

Alejandro Fernández a VIC / ACN

El tema tampoc feia vibrar gaire la direcció del programa, perquè tot i haver anunciat l'entrevista de l'Alejandro des de les 15:30h, no va entrar en antena fins les 19:56h i 26 segons per acomiadar-lo a les 20:00h i 22 segons. Ho diem amb exactitud perquè una de les coses més útils de 'La Roca' és que té un rellotge a la pantalla, complint un veritable servei públic. 3 minuts i 56 segons en total que l'Alejandro no va desaprofitar, és clar, per fer allò que dicta el manual en aquests casos: fer-se les víctimes i quedar com santets. 

Juan del Val y Alejandro Fernández La Sexta

Juan del Val i Alejandro Fernández a 'La Roca' / La Sexta

El resum, evidentment, és senzill. "Son xenófobos", va dir el del PP, sense que el presentador fes cap comentari al respecte. Pa'que, oi? L'Alejandro també va deixar algunes pinzellades més de l'ideari d'aquesta parròquia: "Nos llaman colonos y botiflers aunque hayamos nacido aquí. Españoles, no os relajéis: ahora no hay riesgo de independencia como en 2017, pero en convivencia estamos peor". Això de dibuixar climes de guerra civil ja estava inventat per Albert Rivera. I mira com li va anar. En tot cas, les paraules de Fernández van provocar un fenomen curiós i que no deixa 'La Roca' ​en bon lloc: va haver-hi molts més comentaris al seu compte que al del programa, que no el mira gairebé ningú. El constitucionalisme li comprava la 'moto' amb passió, mentre que els indepes se'n fotien del numeret. Un clàssic.

'Tanto monta, monta tanto': Roca i Del Val són la mateixa cosa.