'Masterchef' ha ofert el seu clàssic de cada edició: un episodi "català". El talent culinari viatjava a Barcelona com a capital mundial de l'alimentació sostenible, visitant el Mercat de Sant Antoni. Allà els hi esperava la batllessa Ada Colau, que no se'n perd ni una, i van realitzar una prova d'exteriors en la que Jordi Cruz va poder xampurrejar una mica de la seva llengua. No gaire, és clar, no fos cas que les oïdes de determinats espectadors sagnessin en sentir "benvinguts" i paraules de l'estil. Afortunadament, l'equip de 600 traductors del programa van fer una feina descomunal per subtitular les demoníaques frases del xef. Algunes d'elles en companyia de Mateu Casañas i Oriol Castro, cuiners del magnífic restaurant 'Disfrutar', al carrer de Villarroel i tot just davant d'un altre mercat històric: el del Ninot. Precisament en aquesta trobada es va sentir una frase premonitòria del que rebrà Cruz l'endemà de trepitjar casa seva: "només en foteu canya a mi"

Masterchef en Barcelona RTVE.es

'Masterchef' al Mercat de Sant Antoni de Barcelona / RTVE.es

Ada Colau Masterchef RTVE.es

Ada Colau a 'Masterchef' / RTVE.es

La canya estava més que merescuda. A en Jordi i al servei de retolació del programa, que van perpetrar una bestiesa indigna, tot just abans d'agafar l'AVE des de Madrid i desplaçar-se a la capital catalana. La primera prova consistia en l'elaboració de tapes internacionals a partir de diferents tipus de pa. Aquí també hi havia un convidat especial vingut des de Catalunya: el forner Jordi Morera, famós per la fleca Espiga d'Or de Vilanova i la Geltrú. I va ser una concursant barcelonina, l'Amelicious, la que va presentar una proposta clàssica de la gastronomia catalana: el pa amb tomàquet. El resultat va ser força pobre, sí, però res comparable al sotrac de llegir el nom del plat traduït matusserament al castellà. Sí, el 'pan tumaca'. Clar, ho presentaven com quelcom "muy español", i passa el que passa. Si hem dit que les oïdes sagnaven amb el català de Cruz, en aquest cas eren les còrnies les que es desprenien sense remissió. Es nota el pas de Tamara Falcó pel programa, una de les grans maltractadores d'aquesta recepta tan senzilla i deliciosa. Quin mal, i quina tristor, com han dit a les xarxes.

Pan Tumaca Masterchef RTVE

Pa amb tomàquet segons 'Masterchef' / RTVE.es

pa amb tomàquet españolizado

Jordi Cruz en Barcelona Masterchef RTVE.es

Jordi Cruz a Barcelona amb 'Masterchef' / RTVE.es

Menys 'rock'n'roll' Jordi, i més respecte per les teves arrels. Si no ho fas per tu, fes-ho pels catalans que miren el programa. Per escriure 'pan tumaca', deixeu-vos d'històries: "pan con tomate". La resta són tics de colons.