Aquest divendres, com cada dia, Jordi Basté i el seu esplèndid equip han acostat les notícies del dia des que ha començat El món a RAC1. A dos quarts de vuit del matí han anat dient els titulars del dia i les notícies més destacades, i n'hi ha hagut una que ha cridat molt l'atenció del director i presentador del programa més escoltat de Catalunya. Una notícia relacionada amb una de les persones que més protagonisme van tenir durant el judici del procés. Recordaran Javier Zaragoza. Actualment és fiscal de Sala del Tribunal Suprem i membre de la Unió Progressista de Fiscals... i ell va ser un dels fiscals més bel·ligerants contra el procés i l'independentisme durant el judici.

Javier Zaragoza / Efe

Recordem només algunes de les seves perles: "los hechos sucedidos en Catalunya durante el otoño del 2017 son punibles en todos los estados de la Unión Europea", "No se persiguen opiniones políticas ni tiene que ver tampoco con la persecución o la represión de proyectos políticos no compatibles con los fundamentos del orden constitucional. La razón es ni más ni menos que haber intentado liquidar la Constitución Española de 1978. La razón es haber atacado gravemente el orden constitucional mediante procedimientos ilegales por vías de hecho, métodos coactivos y utilizando la violencia en aquellos momentos que ha sido necesario. Todo ello, al amparo de un supuesto derecho de autodeterminación que carece de apoyo normativo nacional e internacional" o quan es va condemnar els líders del procés per sedició, ell va sortir ràpidament a negar la major, insistint que "lo que los políticos catalanes hicieron fue un golpe de Estado en toda regla, existió delito de rebelión". 

Informe final de Javier Zaragoza durant el judici al procés / Efe

Per què ha parlat Jordi Basté de Zaragoza aquest matí a RAC1? Perquè el fiscal acaba de publicar un article d'opinió al diari El Mundo, una Tribuna. Sobre què? Sobre La deriva del ministerio fiscal, un títol força explícit. Escriu el lletrat, que es vanta d'haver ingressat en la carrera fiscal des de fa més de 40 anys, que "formo parte de una generación de fiscales que ya comenzó su andadura profesional con el inquebrantable compromiso de lealtad constitucional y de defensa de la legalidad democrática que ha guiado nuestra trayectoria durante todos estos años"... Intentin llegir-ho sense que se'ls hi escapi el riure. Més: "Desde entonces, he conocido hasta 15 fiscales generales del Estado. Pero hasta donde la memoria me alcanza no recuerdo una situación de crisis institucional de tanta gravedad y calado como la que está afrontando en estos momentos el Ministerio Público". A Zaragoza li "preocupa enormemente que las nuevas generaciones de fiscales puedan vivir como normalidad el creciente descrédito de la institución. Ni la institución ni los magníficos profesionales que la integran lo merecen. En estos dos últimos años, hemos asistido a una interminable cadena de acontecimientos, decisiones y escándalos mediáticos cuyas consecuencias y repercusiones están cristalizando lamentablemente en una progresiva pérdida de prestigio y credibilidad institucional, y en un significativo deterioro de la autonomía y de la imparcialidad como principios básicos del funcionamiento de la institución"... Ara? Ara se n'adona de la pérdida de la autonomía y de la imparcialidad?

Jordi Basté / Foto: Sergi Alcàzar

Unes paraules que han sorprès, i molt, el periodista català. Un dels moments més característics d'El món a RAC1 és quan Basté pregunta al membre del seu equip que dona les notícies amb ell: "A qui se li travessarà aquest matí el xuxo?", és a dir, qui s'ennuegarà aquest matí quan llegeixi segons què. Li diuen: "A la Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, si llegeix l'article de Javier Zaragoza a 'El Mundo', que denuncia que l'autonomia i imparcialitat dels fiscals està tenint un significatiu deteriorament". A Basté li surt de dins un explícit: "Bueeeeno... Està molt bé, eh, això? Que això ho digui un dels fiscals del procés... i que ho escrigui en un diari... Déu n'hi do!"... Se li ha entès tot. I com ell bé diu, no es pot afegir res més. Déu n'hi do.