Aquesta de 2020 és una Diada Nacional estranya. La crisi sanitària pel coronavirus ha trasbalsat la vida tal i la coneixíem, i l'Onze de setembre no n'és una excepció. Els actes multitudinaris de la Diada s'han suspès, mentre que d'altres cites solemnes tenen una representació reduïda de participants i públic. La pandèmia, però, no pot ni podrà mai amb el sentiment nacional ni amb l'afecte de pobles germans, com el basc. Des d'Euskal Herria, per exemple, no s'obliden d'una data importantíssima i de reivindicació compartida, com ha fet Jon Iñárritu​.

Jon Iñárritu amb Carles Puigdemont @joninarritu

Jon Iñárritu amb Carles Puigdemont @joninarritu

El diputat d'EH Bildu no ha pogut desplaçar-se a casa nostra, però ha enviat una felicitació des del País Basc fent gal·la de la seva estima pel país: en un perfecte català. "Bon dia, amics i amigues de Catalunya! Aquest any no podré estar amb vosaltres degut a la situació sanitària, però us envio una abraçada solidària i us desitjo una feliç #DiadaNacionalDeCatalunya. Visca Catalunya Lliure!" Accent i dicció més que notables. Podrien aprendre molt alguns diputats del Parlament. El gest d'Iñárritu, una vegada més, ha estat molt aplaudit. 

Jon Iñárritu llaç groc @inarritujon

Jon Iñárritu llaç groc @inarritujon

Tenim molts bascos que parlen català amb fluïdesa. Ara només resta fer que els catalans parlin euskera. És més difícil, però no pas impossible! Eskerrik asko, Jon.