La suspensió d'un partit de segona divisió pels "insults" de la grada del Rayo Vallecano a Roman Zozulya, futbolista ucraïnès de l'Albacete amb un tèrbol historial de suport a grups neonazis, és un dels temes del dia a l'estat espanyol. "Insults", entre cometes, sí, perquè el gran pecat va ser dir-li "eres un puto nazi". Sí, el mot 'puto' és lleig, però sembla excessiu donar per acabat un partit per això. El que va provocar la decisió va ser dir-li 'nazi', cosa que va indignar els jugadors de l'Albacete, el seu equip, refusant tornar a trepitjar el terreny de joc per l'ofensa. La mesura, però, la va prendre l'àrbitre, en connivència amb La Lliga de Futbol Professional, liderada per Javier Tebas. Curiosament, un personatge de passat falangista a Fuerza Nueva. Es tracta d'un fet històric, ja que mai s'havia suspès cap partit per episodis d'insults d'aficionats. I ja és estrany, perquè l'afició espanyola d'increpar greument als estadis de futbol és gairebé tan cèlebre com menjar pipes. El precedent és notable, i arriba en un moment delicat: queden 3 dies per a la celebració del Barça-Madrid, el malson o somni humit de Josep Pedrerol per la convocatòria de mobilitzacions de Tsunami Democràtic contra la sentència al Procés.

Josep Pedrerol Javier Tebas @elchiringuitotv

Josep Pedrerol Javier Tebas @elchiringuitotv

La curiosa i gens innocent sensibilitat dels estaments del futbol espanyol ha fet reflexionar el diputat basc Jon Inarritu, que no perd de vista la situació política a Catalunya. I és clar, la comparació l'ha esgarrifat, despertant-li la ironia més àcida pel que podria passar dimecres a Can Barça: "Espero que a nadie se le ocurra gritar que el presidente de la Liga tiene un pasado falangista-neonazi", ha advertit al públic que assistirà a l'estadi, no sigui que suspenguin l'enèsim partit del segle i "la movida del Tsunami Democràtic quede en nada". Potser no va gens desencaminat, i les forces vives de l'espanyolisme ultra només estan buscant una excusa per suspendre el match.

Roma Zozulya Rayo @eldivandejules

Roman Zozulya @eldivandejules

Rayo fuera nazis @bukaneros

Rayo fuera nazis @bukaneros

jon inarritu gtres

Jon Inarritu Gtres

La Lliga de Tebas, per cert, ha emès un comunicat que no se sap molt bé per on agafar-lo: "Desde #LaLiga condenamos el racismo, la violencia y la xenofobia". Vaja, els atributs de "nazi" per a la majoria d'éssers humans. O gairebé tots. Hi ha qui diu que els nazis són els catalans indepes, el Tsunami i l'Escolania de Montserrat, si cal. Typical Spanish.