Si hi ha un programa de la graella de TV3 que traspassa fronteres, aquest és el 'Polònia'. La joia de Minoria Absoluta, a punt de celebrar 18 anys en antena, va com un tro cada dijous. Triomfa a les audiències, però especialment a les xarxes socials. I el que va passar dijous passat, amb la paròdia del famós tema 'Zorra' que representarà Espanya a Eurovisió, és l'exemple més clar i paradigmàtic. La Nebulossa valenciana ha quedat eclipsada per la pepera madrilenya: Ayuso al micròfon, amb Almeida i Aznar de ballarins, cantant 'Facha'. L'adaptació destaca per dues virtuts: per la rapidesa de l'equip i per una interpretació sublim. Un èxit que s'està reproduint de manera massiva, superant xifres bestials: milions. Poca broma. 

Que 'Facha' la faria de grossa s'ensumava dijous a mitjanit: les xarxes treien fum, compartint el videoclip sense parar i elogiant el programa de manera indiscutible. L'impacte més enllà de Catalunya era imparable; a Madrid, a Andalusia, a València, al País Basc. A tot arreu. No era la primera vegada que es produïa una situació similar, també amb Ayuso com a protagonista. Recordin aquell gag amb la presidenta madrilenya i Mario Vaquerizo, i que no va fer gaire gràcia als parodiats. S'enfilaven per les parets, cosa que només demostrava l'encert del 'Polònia', perquè els havia fet pupita. Doncs bé, quedava per saber com afectaria aquest nou clatellot, encara més sagnant. Tenim la resposta. I és sorprenent.

Sorprenent perquè, primer, la presidenta s'ha expressat sobre el tema en un plató, en directe, aquest mateix matí. Era al programa de la sequaç d'Ana Rosa Quintana, Ana Terradillos, que s'ha permès aquesta frivolitat durant la sessió de massatge a la polèmica pepera. Li han posat el vídeo sencer, hem pogut veure les seves ganyotes i algunes frases al respecte. Són sucoses. Sobretot perquè, per una vegada, s'han adonat que lluitar contra el 'Polònia' només els caricaturitza més. "Tienen todo el arte", ha dit Ayuso, abans de contemplar novament el videoclip.

Ayuso Polonia TV3
Ayuso Polonia TV3

"Tengo ahí mis dudas, no sé si me gusta más la original o esta. Aquí no me llaman zorra", ha començat dient. Terradillos, la Pulitzer de pa sucat amb oli: "¿Esto es libertad de expresión o usted se cabreó?" Ayuso, una mica perduda i excitada, encaixant bufetades: "Tengo a mi entorno encantado con el video, me ha llegado por mil sitios". Després d'aquest rampell de sinceritat ha arribat el discurs més patètic de la senyora, burxant amb la sequera i totes les bajanades anticatalanes i antiindepes habituals de la política, que no val la pena ni esmentar. Tot molt fatxa, vaja. Ens quedem amb la part més espontània: el 'touchè' d'Ayuso pel triomf de 'Polònia' a TV3. Veurem què passa a la següent, que n'hi haurà. Sobretot perquè la senyora és un meme. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!