Ferran Adrià es va retirar dels fogons fa dècades. Va tancar el seu restaurant d'èxit ElBulli al cim i es va involucrar en projectes de recerca a la fundació amb el mateix nom. Tot i que els inicis no van ser fàcils, ara mateix es creu que el seu patrimoni ascendeix a més de 10 milions d'euros. El Bulli va ser seleccionat fins a cinc ocasions com el millor restaurant del món. Tenia tres estrelles Michelin, però el gran problema és que no era rendible. Facturaven al voltant de 2 milions d'euros, però el seu xef, Ferran Adrià, tan sols n'ingressava 2.500. Hi havia una despesa important. Ell mateix ho ha explicat: "Vaig estar 14 anys sense guanyar diners".

El 2013 va fundar elBullifoundation. Aquesta fundació impulsa la innovació en gastronomia. És un centre de formació, recerca i reflexió. D'allà van néixer projectes com elBulliDNA, un laboratori de creativitat, i elBulli1846, el primer museu del món dedicat a un restaurant. Aquest últim és la seu d'elBulli, que va tenir un cost d'11 milions d'euros. En aquesta fundació es publiquen llibres, s'organitzen tallers i es col·labora amb universitats. És el motor principal d'aquesta nova vida del xef.
Ferran Adrià s'ha fet milionari amb les seves intervencions
Es calcula que Ferran imparteix unes 100 conferències anuals. És en elles on genera grans ingressos, moltes d'elles es paguen a 80.000 euros la seva intervenció. A més, té contractes de llarga durada amb empreses de renom com Nestlé, CaixaBank o Telefónica. Les assessora en innovació, creativitat i gestió. Aquesta part de la seva feina li genera uns 8 milions d'euros a l'any. Molt més dels diners que ingressava amb elBulli, que no arribava als 30.000 euros de benefici.
A la seva web també es poden comprar productes exclusius com objectes de col·lecció i marxandatge. Una tassa pot costar més de 21 euros. Una ampolla d'aigua de 600 ml, prop de 30. Gràcies al seu coneixement ha pogut fer créixer la seva fortuna. Adrià ha aconseguit vendre idees, mètodes i inspiració per a altres. A dia d'avui viu de la seva passió de pensar, ensenyar i comunicar.
També ha escrit més d'una desena de llibres al llarg dels anys. Tot i que també ha estat molt criticat per altres xefs. El xef Santi Santamaria va ser un dels seus grans crítics. Va dir que els plats d'Adrià eren "més per impressionar que per alimentar”. El van acusar d'utilitzar productes poc saludables. Fins i tot, com Jordi Cruz, utilitzava becaris no remunerats, només amb la idea de transmetre'ls coneixement.
