El món de l'alta gastronomia està acostumat a titulars altisonants, però el que passa amb Disfrutar, el restaurant barcelonès liderat per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, frega el llegendari. Aquest trio, que avui encapçala la classificació com el millor restaurant del món, no ha arribat allà per atzar: ha estat fruit d'un aprenentatge intens i sense concessions, forjat sota la guia de Ferran Adrià al mític elBulli. I ara, els xefs revelen el seu secret més gran: en aquell entorn van aprendre a “viure la cuina d'una forma lliure”.

Xefs de Disfrutar 

Aquest concepte, aparentment simple, va ser en realitat una revolució. A la Costa Brava, en aquell temple gastronòmic que durant anys va dictar les regles del fine dining, els tres joves xefs no només van aprendre tècniques d'avantguarda, sinó a desprendre's de la por al que s'estableix. D'aquí va néixer l'espurna que avui converteix cada plat de Disfrutar en una experiència que transcendeix el culinari per convertir-se en art i provocació.

Disfrutar: el restaurant que va heretar la rebel·lia d'elBulli

Els qui s'acosten a Disfrutar a Barcelona no busquen únicament menjar: busquen un espectacle. L'anomenada “Living Table”, amb compartiments secrets que s'obren per revelar flors i bocades, és només un exemple de com el restaurant va convertir la gastronomia en un escenari teatral. Tot això enfonsa les seves arrels a l'escola de Ferran Adrià, on els tres cuiners van aprendre que la cuina no era repetir receptes, sinó qüestionar-les sense descans. El resultat va ser explosiu. En menys d'una dècada, Disfrutar va passar d'obrir discretament les seves portes el 2014 a arrabassar el ceptre a restaurants de renom mundial, assolint el cim de la prestigiosa llista “The World’s 50 Best Restaurants”. Avui, experts de tot el planeta coincideixen que Disfrutar és el model perfecte d'innovació culinària.

L'alquímia de la innovació: de les olives esfèriques a la multiesferificació

No és casualitat que els plats més recordats de Disfrutar evoquen reminiscències directes d'elBulli. Les famoses olives esfèriques d'Adrià van ser la llavor que va inspirar els xefs a crear la tècnica de la multiesferificació, un plat que imita una panolla de blat de moro formada per diminutes esferes farcides de puré de sabor intens. Una metàfora visual i gustativa que parla del llegat del seu mestre i de la gosadia del trio català.

Però no tot és nostàlgia. La proposta de Disfrutar ha sabut mutar en experiments arriscats que fregan l'impossible: calçots brasejats convertits en cruixents mitjançant liofilització, greixos aromatitzats que substitueixen la mantega i fins i tot utensilis de disseny creats en col·laboració amb escoles d'art de Barcelona. Cada detall, des del plat fins al cobert, és un desafiament directe a la tradició.

De fet, els mateixos xefs ho reconeixen: haver arribat al número u és tan sols la meitat del repte. Ara han de sostenir el títol amb la mateixa energia innovadora que els va portar al cim. Per aconseguir-ho, l'equip s'embarca en viatges a països com el Japó, Mèxic, Brasil i Corea del Sud, on cacen ingredients, tècniques i utensilis que després transformen en experiències inigualables. En definitiva, el que avui viu Disfrutar no és només un premi: és la validació d'un camí forjat entre risc, creativitat i rebel·lia. Si elBulli va ser el far que va il·luminar el món culinari durant dècades, Disfrutar s'ha transformat en la torxa que ara crema més fort que mai, guiant el futur de la cuina mundial.