ETB ho ha tornat a fer. La TV pública basca va sempre un pas per davant de la resta de cadenes, inclosa TV3. La cadena catalana farà bé de comprar els drets d'emissió del documental que aquest diumenge s'emetrà a Euskadi: La cara B del ejército español. En Blau ha pogut accedir en exclusiva a les dificultats per gravar un reportatge sobre les interioritats dels militars a Espanya. Han estat molts mesos per elaborar un reportatge a causa de l'opacitat de l'Exèrcit. Ni els civils (polítics) que han encapçalat el Ministeri de Defensa han volgut parlar. Margarita Robles passa per ser la ministra del PSOE que havia de netejar l'Armada. No ha volgut parlar. Federico Trillo, Pedro Morenés, María Dolores de Cospedal... tots han rebutjat les càmeres. Només una excepció: Julián García Vargas, que va substituir Serra al capdavant del ministeri en temps de Felipe González.

ministre vargas etb

ETB

Ara treballa per al lobby d'empreses de defensa i fabricants d'armes. És president de la patronal d'indústries armamentístiques, una porta giratòria perillosa que es respondrà al documental.La directora Eider Hurtado reconeix que els entrevistats parlen obertament de corrupció a tots els nivells de l'Exèrcit. Han aconseguit testimonis de militars en actiu que denuncien possibles pràctiques corruptes, i el tinent expulsat Luis Gonzalo Segura que parla sense embuts de "corrupción y connivencia entre ministros de defensa y altos mandos militares". Aquest vídeo n'és un tast:

prime time (diumenge 22:10, ETB disponible al web) per primer cop en una cadena espanyola es parlarà de corrupció dins les casernes militars i dels interessos de ministres i exministres. La conclusió és que: "Existe corrupción de altos mandos militares en connivencia con políticos". I en el vídeo un petit detall, un frame fugaç gairebé imperceptible. Qui és el cap d'aquest Exèrcit?

rei bandera gtres

GTRES

Felip VI abaixa el cap quan passa la bandera i l'exèrcit que encapçala. ETB ja va fer un documental sobre els negocis i la Casa Reial titulat La Monarquía: un negocio rentable. TV3 no es va atrevir a fer-lo ni a comprar-lo. Només va comprar els drets pel documental basc que destapa Vox i que va ser un èxit descomunal a la televisió de la Generalitat (25,3% de share). ¿S'atrevirà TV3 a emetre ara els escàndols dels militars espanyols?