Diumenge 28 octubre la pàgina web d'ETB, la tv pública basca (cliqueu aquí: eitb.eus), pot bloquejar-se. O per augment d'usuaris o perquè el CNI la hackegi. El programa de reportatges 360 grados estrena “La Monarquía: un negocio rentable”. Un documental que veuran els bascos i a Catalunya per internet. Ha estat molt difícil de fer. En Blau avança en exclusiva els problemes de l'equip que encapçala la directora i presentadora Eider Hurtado. Ella mateixa penja un tast d'un documental imprescindible que és pregunta "És la monarquia un negoci familiar?":

Escoltar Gabriel Rufián dient que l'adjectiu més suau que li escau a Joan Carles és el de "comissionista", a Iñaki Anasagasti recordant que el rei emèrit "no era conscient del que era legal o il·legal" o un exdelegat de Campsa reconeixent que el pare de Felip cobrava comissions i diu "Si se lleva comisiones pues que se las lleve, pa eso está". Un escàndol a qualsevol democràcia, que a Espanya s'ha arxivat a l'Audiència Nacional i al Congrés dels diputats.El toc divertit del d'ERC ve quan diu que a la Corona la destruiran "Letizia y Froilán".

felip leticia efe premis princesa

EFE

El programa basc ja va tenir problemes amb Ciutadans quan va emetre un documental sobre com es finançava el partit taronja. I ETB els segueix tenint amb Albert Rivera insinuant que "es passa de la ratlla". Ara, segons ha pogut saber en exclusiva En Blau el programa ha tingut molts problemes per trobar testimonis que parlin de la Corona. Els testimonis han seguit tots una constant: alguns parlen del rei Joan Carles però ningú gosa parlar de Felip VI. Segueixen la tàctica de Zarzuela i la justícia amb Urdangarin "él sí pero ella no". Ara és "el padre sí, el hijo no". un dels testimonis més colpidors que els espectadors veuran diumenge és el de Rudolf Elmer, “el banquer penedit” assegurant que les monarquies "són dels millors clients de la banca suïssa. Pensar que Felip VI no ha seguit el camí del pare és creure que és l'excepció". Afegeix que "és impossible que el govern investigui a Suïssa perquè el sistema està pensat perquè no es pugui fer". 

felip joan carles barba gtres

GTRES

En Blau ha tingut accés a la llarga llista de persones que han dit NO a col·laborar al reportatge: Javier de la Rosa, Mario Conde, exministres de diferents governs o el mateix Javier Solana. Amics del rei que es neguen a delatar-lo. Caldrà esperar a que els amics de Felip cantin. El documental furga en Corinna i aconsegueix que un excomptable de l'ambaixada a Riad confessi que l'amant del rei hi anava com a "representant de Joan Carles". Un escàndol en tota regla que els catalans voldrien a TV3. El més semblant va ser un reportatge anomenat "Monarquia o república" que va estar 2 anys guardat en un calaix perquè "calia un nou enfocament".
Enfocava el model d'Estat i mai va gosar entrar a fons en els negocis tèrbols dels Borbons. Aquest diumenge el 30 minuts, que fa uns dies abordava "La cervesa artesana" , emetrà a TV3 un reportatge anomenat "Plastificats". Quedarem "Petrificats" mirant el web d'ETB. Els bascos sí que s'hi han atrevit.