Concha Velasco ha mort aquest 2 de desembre a 84 anys. Al cel sigui la gran actriu nascuda a Valladolid, però que ha passat la seva vida instal·lada a Madrid. Els últims anys de l'artista han estat marcats per una inexorable davallada física, tot i que va intentar mantenir-se en actiu fins al final. Tot i la seva dilatada carrera, plena d'èxits, la seva situació econòmica no era l'esperada. I va pencar fins que el cos li va dir prou. O millor dit, els fills li van aturar els peus, proporcionant-li el millor descans, cura i protecció que podien oferir-li. Finalment, el desenllaç ha arribat. I moltes generacions lamenten la seva pèrdua, amb ella també se'n va un trosset d'història. 

El Teatro de la Latina de la capital d'Espanya ha estat l'escenari triat per instal·lar la capella ardent, on ciutadans i personalitats diverses poden acomiadar-se de la chica ye-yé. Hi ha hagut presència de personalitats polítiques: dos enemics irreconciliables. Pedro Sánchez, flamant president del govern espanyol, i Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid. Un símptoma de la importància de la figura de Concha Velasco, sense dubtes. Ara bé, els fanàtics de la popular s'han comportat de manera indigna. No respecten ni els morts. Han escridassat Sánchez, mentre que proferien vives i tota mena d'expressions d'alegria quan han vist a l'excommunity manager del gos d'Esperanza Aguirre arribant a l'indret. Era un funeral, un adeu, una ocasió trista, solemne i seriosa. Però ja se sap. Ayuso o el caos. Millor dit, Ayuso i el caos.

Pedro Sánchez EFE
Pedro Sánchez a la capella ardent de Concha Velasco / EFE
Ayuso capilla ardiente Concha Velasco EFE
Ayuso a la capella ardent de Concha Velasco / EFE

Madrid és territori Ayuso, ho sabem. Perfecte. Ara bé, afortunadament no són tots ayusers. Hi ha dissidència, sana i necessària. Com la d'una actriu de la talla de Marisa Paredes, una gran entre les grans, i amb veu pròpia quan opina de temes polítics. No seria cap novetat descobrir que, de pepera o d'ultradreta, la Marisa no té ni una gota als seus 77 anys i molt madrilenys anys. Paredes estava molt unida a la Concha, són coetànies, companyes, amigues. Tocada, però sencera i emocionant, retia homenatge a la traspassada. Ho feia per a diferents mitjans, amb el 'Socialité' de Telecinco en directe. El programa de María Patiño ha emès el moment viral de la jornada: la Marisa sent xivarri al seu voltant quan Ayuso arriba com un torero o una estrella del rock, i esclata.

Marisa Paredes Ayuso Telecinco
Marisa Paredes salta contra Ayuso / Telecinco

"¿Isabel Díaz Ayuso? ¡Por Dios! ¿Pero qué hace aquí? Pero qué hace aquí?, ¡fuera!" Paraules que passen a la història, sense dubtes. Moguda madrilenya, però de la bona. La xarxa sap que ha vist un fenomen d'aquells extraordinaris. Com n'és d'extraordinari que, un cop passat el rampell de fúria, la Marisa fes un exercici de mutació espaterrant i continués lloant a la veritable protagonista com si tal cosa: Concha Velasco. Aquesta és a la que han d'aplaudir, no a d'altres. 

Marisa Paredes capilla ardiente Concha Velasco EFE
Marisa Paredes a la capella ardent de Concha Velasco / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!