El Benidorm Fest 2023 escalfa motors perquè descobrim qui viatjarà fins a Liverpool com a representant d'Eurovisió 2023 el pròxim mes de maig i el grup català Siderland forma part de l'elecció de candidats duta a terme per RTVE. Així doncs, la preselecció espanyola per Eurovisió 2023 torna a apostar per la presència de les llengües cooficials de l'Estat. Tot després de la participació de les gallegues Tanxugueiras l'any passat, agrupació que per molt poc no s'alça amb el triomf. Vols saber més sobre Siderland, el grup català candidat del Benidorm Fest 2023, i la seva cançó? T'ho expliquem tot.

🌟 Benidorm Fest 2023: dates, cançons i tot el que has de saber sobre la preselecció per a Eurovisió 2023
 

🎤 Els 18 candidats d'Espanya per a Eurovisió 2023: qui participa al Benidorm Fest 2023
 

Qui són els Siderland, el grup català candidat del Benidorm Fest 2023

Era el passat 25 d'octubre quan RTVE revelava a la gala Benidorm Fest 2023: Los elegidos el nom dels 18 artistes seleccionats per participar en la preselecció per Eurovisió 2023. Es descobria llavors que entre els classificats de les 876 cançons presentades a la corporació hi ha Siderland. Aquest grup català format per Uri Plana (veu i guitarra), Andreu Manyós (bateria) i Albert Sort (baix) sorgeix de l'amistat entre els seus membres amb una clara intenció musical: apropar la llengua catalana a la celebració i —com ells l'anomenen— el "pop nocturn" a les pistes de ball amb potents ritmes festius.

A la gala especial de presentació dels participants celebrada, també, a l'octubre, Siderland interpretava la seva cançó Només vull amor, un tema que barreja, de nou, la música catalana amb uns ritmes tropicals que ressonen a l'estiu i la clàssica radiofórmula. La seva actuació va omplir l'escenari d'energia i a més va posar el punt de riquesa cultural a l'emissió, on totes les cançons estaven interpretades en espanyol amb, a tot estirar, alguna part en anglès. La cançó amb què opten a anar a Eurovisió s'anomena Que esclati tot i ja està disponible. El mateix grup ha revelat que l'any passat es van quedar a les portes del Benidorm Fest amb el tema Tragèdia o calor, que va quedar relegat a la categoria de cançó suplent.

📆 Quan és el Benidorm Fest 2023?: aquest és el calendari de la preselecció d'Eurovisió
 

Del gallec al català: el Benidorm Fest 2023 torna a acollir les llengües cooficials

El cas de Siderland i el català té un clar precedent del qual molts eurofans i no tan seguidors del format es recordaran. L'any passat era la formació de tres joves gallegues, les Tanxugueiras, que amb la cançó Terra van quedar en tercera posició en la classificació general i van ser les favorites del televot amb un ampli marge d'avantatge. El tema que portaven al certamen tractava la importància de les arrels i l'origen i estava interpretat totalment en gallec, però amb l'aparició de la frase "no hi ha fronteres" també en català, eusquera i espanyol. Quant a Eurovisió, no seria la primera vegada que el català arriba al festival. Andorra el va portar en totes les seves participacions fins a la seva retirada el 2009 exceptuant el 2008, quan la catalana Gisela va interpretar Casanova en anglès i no va aconseguir colar-se a la final.

tanxugueiras
Tanxugueiras, les gallegues terceres classificades del Benidorm Fest 2022 amb el tema 'Terra'.

🎧 Les cançons del Benidorm Fest 2023 més escoltades: Vicco i Fusa Nocta són les favorites per a Eurovisió 2023
 

Els títols de les cançons dels 18 candidats del Benidorm Fest 2023

A més de la de Siderland, són 17 cançons les que han estat seleccionades per participar en el Benidorm Fest 2023. Entre els artistes candidats hi ha grups i cares conegudes de la televisió per la seva participació prèvia en 'talent shows' i 'realities' de tots els estils haguts i per haver-hi: rock, pop, folklore i fins i tot 'hyperpop' —un subgènere del pop més electrònic i experimental—, però fins ara no es coneixia el títol de les cançons amb què lluitaran per arribar a la final del 4 de febrer i ser representants en Eurovisió 2023. A continuació, tens la llista amb el títol de les 18 cançons dels concursants del Benidorm Fest 2023:

 • AgoneyQuiero arder
 • Alfred GarcíaDesde que tú estás
 • Alice WonderYo quisiera
 • Aritz ArenFlamenco
 • Blanca PalomaEaea
 • E'FemmeUff!
 • FamousLa Lola
 • Fusa Nocta Mi familia
 • José OteroInviernos en Marte
sharonne
La 'drag queen' Sharonne va interpretar versions de Whitney Houston a la gala especial de presentació

🎶 Així sonen les cançons del Benidorm Fest 2023 candidates a anar a Eurovisió
 

 • KarmentoQuiero y duelo
 • MegaraArcadia
 • MelerNo nos moverán
 • Rakky RipperTracción
 • SharonneAire
 • SiderlandQue esclati tot
 • Sofía MartínTuki
 • Twin MelodySayonara
 • ViccoNochentera