El FC Barcelona s'ha quedat sense avi. Joan Casals Boixader, personatge entranyable de la seva afició, ha mort el 14 de febrer de 2024 als 90 anys. Era tot un referent al món de les penyes barcelonistes, molt actiu en aplecs i esdeveniments d'aquesta índole. El de Guardiola de Berguedà feia 40 anys que representava un paper simbòlic que naixia en un Trofeu Joan Gamper. Va anar al Camp Nou amb samarreta culer vintage, barretina i la seva inconfusible barba blanca, i la resta és història. La de l'Avi del Barça.

En Joan va despertar la curiositat, l'admiració i la simpatia dels socis que gaudien de la victòria del Barça contra el Bayern Múnic, perquè la seva aparença era idèntica a l'Avi del Barça primigeni: un personatge del dibuixant Valentí Castanys que des de l'any 1929 sortia a les pàgines de la revista 'Xut!', representant al·legòricament el FC Barcelona a les seves vinyetes. El setmanari tancaria les portes el 1936, amb l'esclat de la revolta feixista, però en Valentí va continuar reproduint-lo a la publicació 'El Once' fins a la seva mort, l'any 1965. L'Avi era molt popular: el Barça va homenatjar-lo amb una estàtua als voltants de l'Estadi el 1972. 12 anys després la reencarnació d'en Joan va causar sensació a la grada, a la llotja i al vestidor. 

Avi del Barça 1933 El Xut
L'Avi del Barça a la revista El Xut
Avi del barça tuitter confederació penyes FC Barcelona
Joan Casals, Avi del Barça / X

Casals ha deixat empremta entre els jugadors del club de diverses generacions. Era un home afable, entregat a la causa, sempre amb un somriure als llavis i un sentiment barcelonista a prova de bombes. Els missatges de condol i record se succeeixen des de fa unes hores, però voldríem destacar el d'una llegenda culer que, curiosament, va aterrar a Can Barça durant l'esclat de popularitat de l'Avi. Parlem de l'únic escocès que ha defensat la samarreta i l'escut blaugrana en 125 anys d'història: el davanter Steve Archibald. Un autèntic gentleman, irrepetible. Mai no ha deixat de sentir els colors, ni tampoc ha oblidat els valors i els sentiments del club i el país que el va acollir, estimar i animar en cada partit. 

Steve Archibald Foto Horacio Seguí FCBarcelona
Steve Archibald / Foto: Horacio Seguí 

Archibald escriu en català un missatge molt tendre al Joan Casals, fent emocionar-se a la culerada i, molt probablement, a la família del traspassat. "Reposa en pau, estimat amic". Ja en anglès, afegeix: "Really lovely man, and as you can see Barca to the core!" Un home adorable, i com podem veure del Barça fins al moll de l'os. El gest del futbolista, amb 32 dianes (algunes d'inesborrables) a la motxilla, és encomiable. Així es forgen les llegendes. Dos fora de sèrie. Al cel sigui, en Joan.

Steva Archibald Youtube
Steve Archibald / Youtube

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!