Hi ha crítiques... i crítiques. Hi ha preguntes... i preguntes. Ara bé, també hi ha respostes i respostes. Fins i tot, podríem dir RESPOSTES, en majúscules, negretes i llums de neó, si cal. I la d'Arnau Tordera, cantant i compositor del grup musical Obeses, és per emmarcar. El líder de la banda de Tona ha compartit la "crítica constructiva" d'un tuitaire que ha descobert la seva música. El que ha sentit l'ha agradat molt. Tot menys un detallet, una minúcia: "¿Por qué todo en catalán? Podríais abriros a un público nacional o por lo menos en los dos idiomas". Que li "mola mucho" la música, però que cantin en cristià, home, que no s'entén res. Ep, en bon plan tot. "Amigos para siempre", i tal. Els espanyols sempre tan sensibles, oberts, tolerants... i amb problemes d'idiomes. 

critica obeses

Obeses regala petons Youtube

Obeses Youtube

Ara bé, si la crítica era constructiva, la resposta construeix, reforma i mobla. Tordera li ha donat 5 raons de pes per cantar en la seva llengua. Un croquis, vaja. "Perquè és la meva llengua, perquè és una llengua literària, perquè em dóna la gana, per responsabilitat i compromís amb els qui l'han portada fins a mi i perquè és la més bella de les llengües cantades". Que trii la que vulgui el nou fan, la que més l'agradi, o la que menys el molesti. El que descartem, segur, és que el tuitaire reflexioni i obri la seva ment per entendre que catalans, bascos o gallecs parlen el seu idioma per la mateixa raó que els espanyols ho fan en el seu. Això, com a mínim. La reacció de Tordera ha estat aplaudida, fins i tot per un Òscar Andreu que ha compartit una experiència similar. 

Arnau Tordera OBESES 2 @arnautordera

Arnau Tordera OBESES @arnautordera

Òscar Andreu TV3

Òscar Andreu TV3

Oi que els espanyols canten temes en "anglès" sense tenir gaire idea de què coi estan dient? Doncs apa, que no és tan greu. Sempre poden fer el "guachugueiguachuguei" de tota la vida. Només que ara ho faran "en català", com quan l'espanyolisme diu Pushdemón​, Cheks Fàbregas o no saben llegir rètols com "jardí tancat per condicions climatològiques". Ànims. I petons per a tothom.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat