Cuéntame cómo pasó és el nom de la sèrie que protagonitzen i és la pregunta que el jutge és cada cop més a prop de fer-los, després que el magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno hagi dictat l’obertura del judici oral contra Imanol Arias i Ana Duato pel cas Nummaria, tal com ha avançat el diari El Confidencial. La parella d’actors està acusada d’un frau milionari contra Hisenda, que haurien comès a través de societats instrumentals creades pel bufet que dona nom al cas que ara s’investiga, per evadir els impostos que es correspondrien amb els ingressos obtinguts a la producció de TVE.

Imanol Arias Ana Duato EP

Europa Press

La Fiscalia va presentar al març el seu escrit d’acusació, a través del qual sol·licita una pena de 32 anys de presó per a la valenciana Ana Duato i una altra de 27 anys per al lleonès Imanol Arias, per 7 i 6 delictes fiscals respectivament. A la mateixa trama de presumpta corrupció hi hauria involucrades unes altres 31 persones, totes elles esperant a seure al banc dels acusats. Entre ells hi ha el marit de l’actriu, Miguel Ángel Bernardeau (tots dos pares d’en Miguel, protagonista d’Élite, i sogres de la cantant Aitana), que és productor de la sèrie on treballa la seva dona. El Ministeri Públic demana 18 anys de reclusió per ell. Tot i que ningú suma tants anys com els que demanen per al responsable de Nummaria, l’advocat Fernando Peña: s’enfronta a una petició de 298 anys entre reixes, acusat de liderar la suposada organització criminal i organitzar el frau.

Ana Duato Imanol Arias GTRES

GTRES

Segons l’escrit de l’acusació, Arias va defraudar 2,7 milions d’euros en les seves activitats fiscals entre els anys 2009 i 2015 en concepte d’IRPF (i ja n’ha retornat 2,3); i Duato hauria defraudat 1,9 milions durant el període 2010-2017 (i n’ha retornat 838.000). Per a Anticorrupció, l’entramat que ara portaran a judici buscava transformar la renda dels dos actors per la seva feina a Cuéntame en una renda vitalícia, “pretendiendo disfrutar ilícitamente de la bonificación del 60% establecida por la norma para este tipo de rentas”.

Imanol Arias Europa Press

Ana Duato Europa Press

Europa Press

On vaig dir dic, dic Dídac. Fa només 10 anys, Imanol Arias treia pit d’espanyolitat i predicava als quatre vents el seu amor a Espanya. “Tengo un profundo desprecio por el separatismo. Me parece que si no quieren estar, lo mejor que podían hacer es marcharse, pero de uno en uno. A ganarse la vida por ahí, que es lo que hemos hecho otros para querer a España”, afirmava l'any 2010 en una entrevista a El Periódico. Al mateix temps que ja estava involucrat, presumptament, en aquesta trama criminal que defraudava la hisenda pública espanyola. Deu ser dels que pensen que, en tota relació amorosa, és millor fer separació de béns. També en la seva història d'amor amb Espanya. "Hisenda som tots". Excepte Imanol Arias i Ana Duato.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat