La nutricionista oncològica Rafaela Rodríguez va participar en una entrevista amb el metge Borja Bandera al seu pòdcast Millor que ahir, on va analitzar els principals aliments i hàbits que poden augmentar el risc de càncer. Durant la conversa, l'especialista va aclarir que no existeix una dieta anticàncer universal, però sí patrons d'alimentació que ajuden a reduir la probabilitat de desenvolupar-lo. El seu missatge va ser directe: menys ultraprocessats, menys fregits i més aliments frescos.

Rafaela, nutricionista oncològica
Rafaela, nutricionista oncològica

Ultraprocessats, carns processades i fregits, en el punt de mira

Rodríguez va explicar que els productes ultraprocessats —rics en sucres lliures, olis proinflamatoris i additius— havien d’ocupar un lloc molt limitat en la dieta. “Reduir-ne l’exposició sempre serà un factor preventiu”, va assenyalar durant la xerrada.

L'experta va recordar que la carn processada, com ara embotits, salsitxes, bacon o curats, està classificada per l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC) com a carcinogen del grup 1, amb evidència suficient que pot provocar càncer. "El consum hauria de ser mínim", va explicar. També va advertir sobre els salaons de peix, per la formació de nitrosamines durant la seva preparació, associades a un risc més elevat de càncer gàstric.

Pel que fa a les fregitel·les, Rodríguez va advertir que cuinar a temperatures elevades afavoreix l'aparició de compostos com les acrilamides o les nitrosamines, ambdues relacionades amb processos cancerígens. Per això va recomanar tècniques més suaus com el forn, el vapor o els guisats.

Respecte a la carn vermella, la nutricionista va matisar que el problema no rau tant en l'aliment com en la manera de cuinar-lo. Les brases o la planxa a alta temperatura, va explicar, generen hidrocarburs aromàtics policíclics i amines heterocícliques, substàncies que poden danyar les cèl·lules. També va aconsellar marinar la carn amb llimona o herbes antioxidants i acompanyar-la sempre de vegetals.

carn vermella
carn vermella

Alcohol, excés calòric i contaminants domèstics

Durant l'entrevista, Rodríguez va recordar que l'alcohol es troba al mateix nivell de risc que el tabac segons la IARC. El seu consum habitual està vinculat amb un risc més elevat de càncer de boca, faringe, esòfag, fetge, còlon i mama. “És un carcinogen clar”, va apuntar.

L'especialista també va fer referència a l'impacte de l'excés calòric sostingut, fins i tot quan la dieta és aparentment saludable. Un superàvit constant, va dir, pot afavorir un entorn metabòlic propici per al desenvolupament de tumors. Per això va insistir a mantenir una alimentació ajustada a la despesa energètica i acompanyada d'exercici físic regular.

Rafaela Rodríguez va afegir que certs contaminants quotidians també mereixen atenció: plàstics en contacte amb aliments calents, paelles amb tefló deteriorades o aigua amb excés de clor. No obstant això, va demanar no caure en alarmismes i centrar-se primer en allò essencial: una alimentació basada en productes reals, descans adequat i moviment diari.

L'entrevista completa, disponible al canal de YouTube de Borja Bandera, va oferir una visió pràctica sobre la prevenció oncològica des de la nutrició, allunyada del sensacionalisme i recolzada en l'evidència científica.