El món del fitness està acostumat a vendre rutines de fam i sacrifici. No obstant això, Marcos Gómez, dietista especialitzat en recomposició corporal, va deixar tothom bocabadat durant la seva participació en l'episodi “Experto en Músculo: ¡La estrategia más rápida para perder grasa corporal! (Cultura de Gym)”, al canal de YouTube de Fit Generation Nutrition. Amb un to directe i sense embuts, va assegurar que sí que és possible perdre greix gaudint del menjar, desafiant dècades de dogmes restrictius.
Lluny dels clàssics menús a base de pit de pollastre a la planxa, vegetals al vapor i arròs insípid, Gómez defensa que la clau rau a mantenir una dieta saciant, suficient i saborosa, cosa que anomena la famosa “regla de les tres S”. El seu missatge és clar: qui pensi que la definició muscular exigeix menjar avorrit està totalment equivocat.

Estratègia de recomposició corporal sense gana ni monotonia
El dietista adverteix que l'error més gran en intentar perdre greix és reduir calories de manera dràstica. Aguantar dues setmanes amb mil sis-centes calories pot semblar heroic, però la factura arriba aviat: “perds massa muscular, perds motivació, perds les ganes de viure. Conseqüència, metabolisme per terra, gana pels núvols i al final, doncs, un rebot que riu-te'n tu de l'NBA”, va deixar anar amb ironia. La seva proposta és diferent: mantenir una dieta normocalòrica i augmentar el moviment diari.
La recepta és senzilla, però impactant: en comptes d'obsessionar-se a reduir les porcions de menjar, Gómez proposa incrementar la despesa energètica progressivament. Des de caminar més passos a incloure sessions de cardio lleuger, tot suma per accelerar la pèrdua de greix sense condemnar el cos a un estat d'esgotament permanent. “Es pot perdre molt de greix i es pot arribar a un punt de competició menjant saborós. És a dir, no perdis la dignitat nutricional per aconseguir un físic, perquè es pot menjar molt bé i fas el procés molt més suportable”, recalca.
Menjar coses gustoses per perdre greix: el secret més ben guardat
Al pòdcast, Gómez va insistir que gaudir del menjar és compatible amb la definició corporal. Per a ell, el plat ideal ha de complir les tres S: ser saciant (amb aliments com ara verdures de fulla verda, llegums o kale), suficient (mantenir un dèficit calòric moderat que no arruïni l'energia vital) i saborós (perquè aquest procés sense plaer està condemnat al fracàs).
L'expert va recordar que la pèrdua de greix no només es mesura en quilos, sinó en la capacitat de sostenir un estil de vida. Segons les seves paraules, el pitjor que pot fer una persona és convertir-se en un “caminant de Walking Dead” per culpa de dietes extremes. No es tracta de sobreviure, sinó de viure bé mentre modeles el teu cos. Durant l'entrevista, també es va atrevir a ridiculitzar tendències populars, com el famós “cafè amb mantega”, que va qualificar de “porqueria”. En canvi, va defensar aliments densocalòrics com ara fruits secs i olis naturals, als quals va atorgar un “10 rotund” per la seva aportació nutritiva i capacitat de donar suport al guany muscular.
La gran revelació de la trobada va ser que la pèrdua de greix no ha de ser un martiri. Marcos Gómez va recordar que les transformacions físiques més duradores no provenen del sacrifici extrem, sinó de la constància, la repetició d'hàbits sostenibles i, sobretot, d'una dieta que la persona realment gaudeixi.