El preu de la carn continua a l’alça i la preocupació s’estén entre productors i consumidors. Segons les últimes dades, l’Índex de Preus de Consum reflecteix un augment del 17,4% en els últims mesos. No obstant això, els qui treballen diàriament en el sector denuncien que aquesta xifra no mostra la realitat: els costos de producció s’han disparat i els marges dels carnissers són cada vegada més estrets.

En el seu canal Etxezarreta, els carnissers Iñigo i Aitor van analitzar aquest fenomen amb exemples de primera mà. Asseguren que comprar vaques costa avui gairebé el doble que fa dos anys i mig, mentre que el preu al mostrador no ha seguit el mateix ritme. «La gent està comprant la carn moltíssim més cara i nosaltres tenim un marge molt més petit que abans», lamenten.

Aitor e Iñigo
Aitor i Iñigo

Exportacions i polítiques en el punt de mira

Un dels factors que assenyalen és l’exportació de bestiar a països àrabs. «El bestiar espanyol s’està portant a països àrabs i aquí està pujant el preu», va afirmar Iñigo. Segons la seva experiència, cada dia surten vaixells cap al Marroc o Algèria, cosa que redueix la disponibilitat al mercat nacional i contribueix a la pujada.

Aitor va apuntar, a més, a les polítiques europees com a part del problema. Considera que les mesures aplicades a Brussel·les han complicat la sostenibilitat de la ramaderia, mentre s’inverteix en projectes de carn sintètica en comptes de donar suport al sector primari. La sequera, l’encariment dels pinsos i l’especulació amb cereals completen un escenari que, al seu parer, deixa els petits productors en una situació molt fràgil.

 

 

Un relleu generacional que no arriba

La dificultat per garantir el futur de la ramaderia no es limita a l’economia. També preocupa la manca de joves que vulguin dedicar-se a l’ofici. «Entre els meus amics hi ha enginyers, advocats, professors… però no pas ramaders. Això fa 50 anys no passava», va assenyalar Aitor.

Tot i que encara apareixen casos aïllats d’adolescents interessats, tots dos carnissers coincideixen que la duresa del treball i la incertesa del sector fan que la majoria descarti aquesta professió. La conseqüència, adverteixen, és un risc de despoblament rural i de dependència creixent de la importació.

Un futur incert per a la carn a Espanya

Les dades europees apunten en la mateixa direcció: el nombre de caps de bestiar sacrificats va caure un 5,2% a l’inici del 2025 respecte a l’any anterior. El consum, però, es manté estable, cosa que manté la pressió sobre els preus.

Per a Iñigo i Aitor, la conclusió és clara: la carn continuarà encarant-se si no es corregeixen les dinàmiques actuals. Amb costos en augment, menys oferta i una generació que no troba relleu, el futur del sector es presenta incert. «Un cop puja, per descomptat, després ja no baixa», resumeixen amb resignació.