És un exercici feixuc i potencialment perillós, però si mires Santiago Abascal de molt a prop, et pots trobar amb sorpreses. Esgarrifoses i insòlites, com veure al cabdill fatxa amb una inscripció en català a la seva mascareta. El d'Amurrio ha aparcat el seu model clàssic de cobre boques color verd militar amb la rojigualda, i ha estrenat una de nova amb més banderetes per centímetre quadrat i infestada de diversos lemes bel·licistes. Ja té bemolls que Santiago, que va escapolir-se de fer la mili, estigui tan capficat amb els militars. Però és clar, l'ultra és així. Desvergonyit, com quan escup al sistema autonòmic de l'estat malgrat que es va fer ric dirigint 'chiriguitos' amb fons públics de, oh, sorpresa!, les autonomies.

santiago abascal vox - EFE

Anem al gra. Abascal, que destil·la odi contra tot allò que no estigui escrit 'en cristiano', porta el lema 'Desperta Ferro!' a la boca. El crit de guerra dels Almogàvers, sí. L'exèrcit de la Corona d'Aragó de l'Edat Mitjana, especialment popular a Catalunya. Ara bé, tot té una explicació: va ser adoptat per la Brigada Paracaigudista de l'exèrcit espanyol, que també dedica escuts a Roger de Flor o Roger de Llúria. I és clar, el de VOX ha trobat una nova forma de tocar allò que no sona. Diuen que els Almogàvers eren famosos per cridar molt, ser poc disciplinats i tenir un aspecte descuidat i de muntanya que espantava els contrincants: una caricatura perfecta per a Abascal i la seva colla medieval. Tot i que més que por, en el cas de l'extrema dreta espanyola provoca fàstic.

Santiago Abascal mascareta Desperta Ferro! EFE

Santiago Abascal mascareta Desperta Ferro! detall EFE

Santiago Abascal mascareta Desperta Ferro! EFE

santiago abascal vox congres - EFE

Santiago Abascal vox Congrés - EFE

L'obsessió ultra amb la guerra queda reflectida en l'altre lema que llueix el líder de VOX en la mateixa mascareta: "si vis pacem, para bellum". Si vols pau, prepara't per a la guerra. Aquest espècimen és diputat i el paguem entre tots. Vergonya.