7.554. Aquests són els quilòmetres que separen Madrid d'Abu Dhabi. O el que és el mateix: aquests són els quilòmetres que separen la reina Sofia del seu marit Joan Carles. I si fos per ella, encara en serien molts més. Com més lluny, millor. Caretas fuera. Fa temps que no se suporten i no ho amaguen. Des que l'emèrit tenia pulsions braguetaires i Sofia no passava per la porta. És a dir, des de sempre.

Sofia mirada Joan Carles GTRESJoan Carles i Sofia (GTRES)

Aquestes festes les han passat més separats que mai, físicament parlant. Però hi va haver un temps en el qual els aleshores reis feien el paperot de fer creure la ciutadania que estaven fets l'un per l'altre. Uns anys d'esplendor on el campechano també s'ho feia (veure) amb la seva dona, per allò de dissimular una mica. Entre amant i amant, de tant en tant regalava algun gest de complicitat amb qui li tolerava els líos de faldasFins i tot, en públic. Com l'esperpent que van perpetrar la Nit de Nadal de 1980. Amb la monarquia a les beceroles, Zarzuela celebrava llavors festes nadalenques on tot eren carantoines i gestos de (fals) afecte.

brindis joan carles i sofia

Joan Carles i Sofia (Efe)

Aquell any, el rei Joan Carles va sorprendre amb una festa sorpresa. Unes imatge inèdites rescatades per un compte d'Instagram han permès veure un gest insòlit: Joan Carles sent carinyós amb la seva dona. Se'ls veu a tots dos entrant a una sala, ell darrere d'ella, tapant-li els ulls amb una mà, com aquelles festes sorpreses que es fan quan algú fa anys. Ell, d'esmòquing i llacet. Ella, enjoiada fins al coll. El més sorprenent és la reacció d'ella en veure els familiars i amics, agafant el seu marit amb amor amb les mans i somrient tots dos amb les galtes a tocar. Deu fe segles que no estan en la mateixa posició.

Fixin-se si fa temps, que segons el mateix compte que publica les imatges, "la Reina Sofía escogió joyas que no ha usado en público nunca, pendientes de diamantes, un sautoir de diamantes y posiblemente perlas y un collar estilo choker de perlas con separadores de diamantes y lo que sería un cierre de diamantes con una piedra en cabujón". Segons sembla, aquesta mena de festes eren habituals en aquella època abans de veure tots junts el discurs del rei a la ciutadania. 

discurso juan carlos 1980

Discurs Joan Carles Nit de Nadal 1980 (TVE)

Només una curiositat: saben què va dir llavors el rei d'Espanya en el seu missatge després de la festa? Es va presentar davant els espectadors com algú que, tal i com descriu Vanity Fair, "animaba al país a seguir unidos para conseguir una España mejor sobre la base lograda de paz, libertad y justicia consagrada democráticamente" alhora que proposava reflexionar sobre com construir el futur "por encima de intereses personales"... Hahahahaha... Quaranta anys després, ¡sorpresa!, qui s'ha passat pel forro el que va dir és ell mateix. Això sí que ha estat una festa sorpresa que ha fet que a molts espanyols se'ls hi caigués la mà que els tapava els ulls... com a Sofia.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat