El que va començar com un plàcid descans estival per a la família reial dels Països Baixos ha fet un gir tenebrós. La reina Màxima d'Holanda, al costat del rei Guillem Alexandre i les seves filles, gaudia del seu tradicional retir estiuenc després del tradicional posat als jardins del palau de la Haia, quan la desaparició de Carlos Ancapichun, històric cuidador de la seva propietat a la Patagònia argentina, va enfosquir el panorama.
L'home, de 76 anys, va travessar la frontera cap a Xile el passat 13 de juny amb la intenció de visitar un terreny de la seva propietat, i des d'aleshores, no s'ha tingut cap notícia seva. L'única pista és la seva camioneta, trobada tancada en un paratge proper al municipi xilè d'Entrelagos, amb la seva roba i botes encara a l'interior, en un escenari que sembla tret d'una novel·la de suspens, però que és una dolorosa realitat per als qui el coneixien. La desaparició d'Ancapichun ha generat no només commoció en la comunitat local, sinó també una incòmoda expectació: per quina Màxima no ha parlat públicament davant d'una tragèdia d'aquesta magnitud?
Recerca desesperada i silenci real: un còctel explosiu
Malgrat els esforços coordinats de drons, brigades de rescat i voluntaris, la recerca no ha donat pistes concloents. Tanmateix, el que ha resultat més desconcertant per a molts és l'absoluta falta de reacció per part de la reina Màxima, que ha optat per guardar un silenci hermètic fins i tot quan els mitjans argentins i xilens han cobert amb intensitat el cas.
Mirko Ojeda Hidalgo, net del desaparegut, ha reconstruït minuciosament els últims passos del seu avi: "En arribar a Xile, va visitar el seu germanastre a Entrelagos i dues hores després li va dir que anava a recórrer el terreny. Mai no va tornar. Allà van trobar la camioneta". Mentrestant, en un context on la reialesa europea sol pronunciar-se davant de tragèdies, la falta de pronunciament de la Casa Reial holandesa ha alimentat rumors. Alguns mitjans comencen a especular si aquest silenci respon a raons legals, diplomàtiques o simplement al desig de protegir la seva privacitat.
Segons mitjans argentins, el vincle entre Ancapichun i la reina era proper. "Ella [Màxima] coneix molt bé aquesta persona. Parlen molt bé d'ell, fa moltíssims anys que treballava per a ells", va assegurar el periodista Guido Záffora a Amèrica TV. La seva figura era una constant durant les visites reals a la Patagònia, i la seva absència ara colpeja tant als Zorreguieta com als amics, familiars i veïns de Villa Angostura, que han organitzat cadenes d'oració i busquen sense parar qui va ser part del paisatge quotidià per dècades.
Màxima trenca el silenci... però per Donald Trump
Paradoxalment, la reina argentina-holandesa sí ha decidit parlar públicament... però no sobre el seu cuidador desaparegut. Enmig d'una polèmica internacional pel que van semblar gestos burletes cap a Donald Trump durant una visita oficial, Màxima es va afanyar a aclarir que tot es va tractar d'un malentès i que la reunió amb l'expresident va ser "una experiència agradable".
Les seves paraules van contrastar brutalment amb el mutisme mantingut sobre Carlos Ancapichun, una figura clau al seu refugi més íntim. Mentre la seva filla, la princesa Amalia, també intentava baixar la tensió diplomàtica amb frases sobre el "genial que va ser conèixer Trump", cap de les dues no va pronunciar una sola paraula sobre la desaparició que continua estremint a dos països i una comunitat sencera.