Caça de bruixes. Zarzuela està espantada. L'unionisme té por, en ple conflicte català, de qualsevol pas cap a una República a Espanya i s'apunten a la teoria d'una mà negre per perjudicar Letícia i de retruc a Felip VI. A la Casa del Rei estan paranoics i en lloc d'analitzar les conseqüències de l'actitud intolerable de Letícia investiguen les causes: qui va gravar i permetre que es difongués el cèlebre vídeo del Letiziagate? TVE va gravar les imatges de la baralla entre reines i un alt càrrec de Zarzuela s'ha queixat que TVE no edités les imatges i les tallès abans de difondre-les a la resta de cadenes. En Blau mostra una nova prova de com mitjans de comunicació públics, com TVE o EFE, suavitzen tot el que té a veure amb els Borbons. Aquest divendres al matí el rei Felip tenia un acte oficial a Zarzuela amb líders iberoamericans. Parin atenció de quines dues fotos han distribuït una agència pública com EFE i una privada com GTRES del moment en què el rei Felip entra a la sala:

felip efe

EFE

rei felip entrebanca GTRES

GTRES

Una ximpleria com que el cap de l'Estat s'entrebanca amb la catifa a l'entrada. GTRES difon set fotos sobre el rei a punt de caure de lloros i EFE ho censura. L'agència estatal de notícies no vol ni que es faci servir la imatge del rei badant i a punt de caure de morros com a metàfora de la caiguda de la monarquia. Fins aquí ha arribat la censura de l'Estat. Les imatges serien divertides si no es produissin en un moment poc alegre per a la monarquia espanyola. GTRES mostra tota l'escena:

felip caient GTRES

GTRES

Una cosa semblant va succeir la missa de Diumenge de Resurrecció, un acte oficial que convoca els mitjans de comunicació cada any a Palma. Per qüestions de seguretat només es permet l'accés a la Catedral de determinats mitjans gràfics. El fotògraf oficial de Zarzuela és a qui la reina Sofia demana la foto de la discòrdia. Les TV que poden posar-se tan a prop del cap de l'Estat són les públiques: TVE i l'Agència EFE. Totes dues es passen ara la patata calenta i cap no assumeix l'autoria de la gravació. Però és irrellevant perquè tan bon punt es va gravar l'escena, es va distribuir entre totes les TV. És el que en el mitjà es coneix com un pool: per no fer entrar 35 càmeres, n'entra una que no té l'exclusiva sinó que ha de distribuir el vídeo entre la resta. Per tant totes les TV van tenir-hi accés però el càmera que va gravar l'escena és el de TVE.

familia reial catedral palma

EFE

Zarzuela no sap si tot és un complot o una pífia però s'ha queixat a TVE per haver distribuit les imatges en brut, és a dir, tal qual s'havien gravat, i carreguen contra el corresponsal de TVE de Casa Reial, Alejandro del Riego, que per Setmana Santa era de vacances i aquell dia no va fer la feina. Va començar a la corresponsalia més sensible de la cadena el 2016 i pot ser rellevat en qualsevol moment. Alguns hi volen veure una mà negre però en ple diumenge de Pasqua tot indica que es va gravar sense fixar-se en els 8 segons de la baralla.

alejandro riego TVE

TVE

El primer programa que les va emtre, Arucitys, no va fer sang i ho va comentar durant poca estona el dimarts que es van publicar. Va ser després, quan un tuitaire les va fer virals, que van agafar l'enorme volada que encara segueix. El ridícul de Zarzuela és posar l'accent en la càmera quan l'essencial és allò que grava la càmera. Però Casa Reial mai ha sabut gestionar les crisi: Nóos, Bostwana, Corinna i ara Letiziagate. El cap de les Forces Armades torna a estar en peu de guerra. 

rei felip militar EFE

EFE

Una prova més de la censura dels mitjans públics estatals és que el Telediario va difondre el vídeo de la Catedral de Palma dijous, quatre dies després de tenir-lo. S'hi van veure obligats perquè els seus espectadors poguessin entendre per què Letícia havia rebut crits a la sortida d'un acte oficial.  El ridícul de TVE, EFE, Zarzuela i Letícia ja no s'amaga ni sota una catifa de vellut reial.