Fa una setmana vam saber que el viatget de noces dels actuals reis d'Espanya va costar mig milionet. Peccata minuta per les butxaques de l'emèrit i d'un amic seu. Felip ja pot omplir-se la boca tot el que vulgui fent el paperot de mostrar-se digne i integríssim retirant-li la paguita a papi pel seu comportament abjecte. El cas és que la institució més cara que li costa als espanyols continua aportant unes xifres de vergonya. Ho són en un any normal. Però encara més en un context post pandèmia. Xifres de milions aberrants perquè els Borbons visquin a tutiplén.

Felip i Letícia exclouen els reis emèrits de la foto d'estiu

GTRES

En què es gasten els seus 7.887.150 d'euros el rei Felip i la reina Letícia? És la pregunta que es fa, i resol, la revista Vanitatis. Sí, sí, han llegit bé. Tornem a posar la xifra per si no s'han fet a la idea: 7.887.150 d'euros. Una animalada. Més encara si observem a què va destinada aquesta morterada de calers. Aquesta setmana s'han publicat els pressupostos de Zarzuela i tot i que continuen sense mostrar-se algunes partides milionàries (això de la transparència de la Casa Reial és una milonga), sí que podem veure, per exemple, que la despesa més gran va cap al personal, gairebé 4 milions d'euros de l'ala. I això sense comptar quina partida es destina als assessors privats de la família, com l'estilista de la reina. El citat mitjà ha preguntat a Zarzuela amb quants treballadors de confiança compten el sobirà i la seva dona: "La información, al afectar 'al derecho fundamental a la protección de datos de carácter personal', no se facilita". Vaya, vayita.

felip despatx

@CasaReal

Quant es destina a despeses normals i corrents?  2.782.382 d'euros per reparacions, subministres de material o atencions protocolàries. Caram. Potser les parets es cauen a trossos. O cal envernissar el despatxet del rei. O potser tenen una caldera de fa molts anys, pobrets. Molta xifra aberrant, però encara moltes ombres: "sigue existiendo un reto: conocer el auténtico presupuesto de la Jefatura del Estado, dato que a día de hoy solo es especulativo. Partidas millonarias, como la destinada a la seguridad de los miembros de la familia del Rey, permanecen asignadas al presupuesto de los ministerios de Defensa, Interior, Hacienda, Asuntos Exteriores y Presidencia". Però tranquils, segur que quan acabin el seu Borbón Tour ens ho aclariran.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat