La visita oficial dels reis d'Espanya a Holanda està resultant terrible per a Letícia. L'asturiana no deixa de protagonitzar imatges i seqüències estranyes, impròpies de la seva condició. L'estranger no li va gaire bé a la dona de Felip VI, sempre passa alguna cosa. Tanmateix, en aquesta ocasió la cosa s'està descontrolant: dos pollastres en 24 hores. Va abandonar Espanya amb una baralla més que evident amb el seu marit durant el comiat amb honors a l'aeroport militar de Madrid, que Pilar Eyre relata així: "Felipe está ceñudo, mirándola, 'ya estás otra vez con tus cosas'. En la puerta ella hace un gesto, 'a ver qué quieres que haga'. Ella sonriendo porque sabe que la graban, pero diciendo 'qué quieres que haga, dímelo'. Él no vuelve a prestarle atención, le da la espalda de forma maleducada, no le hace ningún caso. Pero en la escalerilla se da el fenómeno que Letizia se coge del brazo de su marido y ya no se suelta. Esto solo sucede en el extranjero, aquí no se cogen nunca del brazo". 

Aquest primer numeret del tipus matrimoniadas podria estar darrere del següent episodi singular de la consort, que s'ha produït fa poques hores durant el sopar de gala ofert per Guillem i Màxima, monarques holandesos, al Palau Reial d'Amsterdam. La imatge oficial, la que passarà a la posterioritat, és inèdita. Els quatre reis i reines, acompanyats per la princesa i hereva Amàlia, més les veteranes Beatriu i Margarida, van haver de ser asseguts per uns serveis de protocol locals esverats. Semblaven canalla a l'escola. La raó? La reina espanyola. Un problema de salut sobtat va posar-ho tot cap per avall. La reina Letícia estava impedida, no podia caminar ni mantenir-se en peu. Els peus, els maleïts peus. O millor dit: els talons infinits que acostuma a dur la royal, i que l'estan massacrant.

Felipe Letizia Guillermo Máxima EFE
Felip i Letícia amb Guillem i Màxima d'Holanda / EFE

Els peus de la reina reclamen a crits una treva, però no hi ha manera. Letícia pateix dues afeccions cròniques: el neuroma de Morton, un engrossiment del teixit al voltant dels nervis, i una metatarsàlgia, un ganglió: els coixins s'inflamen i resulta complicat caminar pel dolor. Ves a saber si era això el que li feia arrufar el nas abans de partir cap als Països Baixos, i el motiu de la mala maror amb el seu marit. La tranquil·litat entre la parella és fràgil des de l'escàndol Jaime del Burgo, i qualsevol espurna pot provocar un nou incendi. Ja duia talons alts a l'aeròdrom espanyol, empitjorant el seu estat. 24 hores més tard, petava. I havia de presentar-se al sopar de gala pràcticament fora de combat. Vegin què va passar al besamans: tothom dret, menys ella, asseguda en un tamboret o una cadira. Tant se val, la qüestió és que estaven a diferents alçades, desequilibrats.

Letizia sentada Máxima Guillermo Felipe EFE
Letícia asseguda al besamans a Holanda / EFE

Durant la recepció i el posterior sopar vam assistir a un festival de cares de pòquer de l'espanyola, signe inequívoc de la seva incomoditat. Malgrat haver abandonat els seus calçats més extrems, i causa dels seus problemes podològics sense solució aparent, feia mal. Els peus, però també l'orgull. Se sabia blanc de totes les mirades i dels fotògrafs, la portada l'ha posat en safata. El rictus de la Màxima, per emmarcar. Resumeix perfectament l'estupefacció de la vetllada... i de la visita oficial espanyola. Quin quadre.

Letícia GTRES
Letícia / GTRES
Máxima EFE
Màxima d'Holanda / EFE

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!