La reaparició de Joan Carles a la boda reial de Jordània ha servit per comprovar que el monarca de 85 anys està disposat a seguir viatjant. Té evidents problemes de mobilitat, va en cadira de rodes, està notablement més demacrat, però vol seguir agafant avions des del seu exili daurat a Abu Dhabi camí d'allà on faci falta: un casament a Amman o unes regates a Sanxenxo. Vol morir matant. A Galícia hi ha regates d'aquí a poques setmanes i l'emèrit ha demanat permís al seu fill per poder-hi assistir. I en aquesta ocasió la resposta de Felip VI ha estat contundent: no.

Juan Carlos en silla de ruedas GRES
Joan Carles en cadira de rodes a la boda jordana GTRES

L'excusa del rei fill per negar el pas al rei pare ha estat l'avançament electoral. Pedro Sánchez ha convocat eleccions el 23 de juliol i les regates comencen el 7 del mateix mes. Massa a prop. Felip considera que la presència reial distorsionaria l'actualitat política, i seria una bassa electoral pels partits contraris a la monarquia, que són molts: ERC, Junts, Podemos o Bildu per citar els més desacomplexats. Qualsevol relliscada, literal o metafòrica, de Joan Carles, seria aprofitada per reclamar el vot per partits que volen abolir la monarquia i viure a una República. Encara recorda la pèssima imatge per la Corona d'un Joan Carles mofant-se dels qui li demanaven que es disculpés pels seus excessos: "¿Que me disculpe? ¿De qué? Jo, jo,jo". Felip tremola només de pensar-hi. Per això ha trucat al seu pare per exigir-li que si vol tornar ha de complir 3 instruccions.

Rey Juan Carlos en Jordania, 2023
Joan Carles a Jordània, 2023 GTRES

El digital Monarquía confidencial publica que pare i fill es truquen gairebé cada dia: “Felipe VI mantiene relación casi a diario con su padre, pero no quiere que la institución sea objeto de nuevas críticas”. Afegeixen que en una d'aquestes trucades Felip li va exigir al pare que complís tes tres normes: 1) no tornar a Espanya  en període pre-electoral, 2) la més important per evitar ridículs i pífies com l'esmentada: "No hacer declaraciones en público", i 3)  "Prohibir a sus amigos del Club que filtren a la prensa alojamientos, llegadas o itinerario a seguir con el “Bribón”. Només hi ha una cosa pitjor que la monarquia: els monàrquics, els llepes, els que truquen a la premsa dient que són "amics íntims del rei". Abans eren Javier de la Rosa, Mario Conde o los Albertos. Ara són els de les regates com Josep Cusí o Pedro Campos. Des de Zarzuela indiquen que “Pedro Campos habló demasiado en 2022, y eso no gustó en Zarzuela por lo que Felipe quiere curarse en salud”. 

Juan Carlos regatas Sanxenxo GTRES
Joan Carles de regates a Sanxenxo GTRES

Joan Carles haurà d'esperar. L'estratègia de Felip VI és clara: donar allargues al pare perquè la natura faci el seu curs. Que Joan Carles faci un últim viatge a Espanya, sí, però dins una caixa de pi.