Joan Carles de Borbó viu a cavall entre dos paradisos fiscals. Emirats Àrabs i Suïssa, Abu Dhabi i Ginebra. L'herència obliga; hi ha 1800 milions d'euros a repartir entre filles i nets. Els únics que no veuran ni un cèntim? Doncs els de sempre, els españolitos i la seva Hisenda pública. Per no pagar, l'emèrit no paga ni allotjament a Espanya: quan va de visita mèdica a Vitòria-Gasteiz s'allotja a l'apartament de cortesia de la clínica del Dr. Eduardo Anitua, un reputadíssim odontòleg i especialista en la investigació amb cèl·lules mare, que juntament amb el traumatòleg Mikel Sánchez tenen una consulta de primer ordre internacional. A Galícia, tot de franc també: Pedro Campos i la seva dona brasilera fan d'amfitrions. No abona dinars, ni sopars, ni vehicles, ni escortes, ni tractaments. Garrepa és fer curt. 

Per acabar el llistat, podem dir que tampoc paga res als Emirats Àrabs, com a protegit d'honor dels xeics de les dictadures àrabs dels petrodòlars. Els avions també estan subvencionats per amics i familiars. Només fa sortides de diners, en 'B' evidentment, quan visita Londres o Ginebra, on es va traslladar fa 15 dies i sembla que s'establirà definitivament. Això sí, fent les trampetes oportunes per no perdre la residència fiscal a Abu Dhabi, més afavoridora inclús que la de Suïssa. Per això tot l'enrenou de Froilán i què coi fer amb el net tarambana, que s'ha quedat a l'atur i no sembla que sigui fàcilment recol·locable. És l'única taca de l'estratègia de Joan Carles, que vol tenir-ho tot "atado y bien atado". 

Froilán Juan Carlos Bahrein GTRES
Froilán i Joan Carles / GTRES

El tema de la seva arribada a Suïssa és ben sucós. Resulta que fonts cortesanes diuen que l'emèrit es troba allà per dues raons: per passar temps amb la seva filla Cristina, la pobra divorciada, i perquè a més a més resulta que està fent reformes a la seva mansió d'Abu Dhabi. Per petar-se de riure, hi ha excuses inversemblants i després aquesta mena d'acudits. Hi ha una tercera via, un tractament mèdic. És el més plausible de tots, amb permís de la custòdia del botí familiar. El cas és que no està vivint ni compartint sostre amb l'ex d'Iñaki Urdangarin, perquè clar, no voldria pas molestar-la. Ni a ella ni a Miguel Urdangarin, el net que no sabem ben bé què està fent novament a Suïssa. Només sabem que el jove està lesionat en un genoll, segurament per un accident esquiant. Que vigili, que l'avi té les articulacions fotudes. I això també és herència. 

infanta Cristina Ginebra GTRES
La infanta Cristina, amb el fill Pablo, a Ginebra / GTRES

En tot cas: on s'amaga Joan Carles? Doncs a l'hotel més luxós, car i ostentós de Ginebra. El mític Hotel Des Bergues, que pertany a la cadena Four Seasons. El mateix que la borbonada va envair durant la graduació i 18è aniversari d'Irene Urdangarin. La revista 'Semana' assegura que ocupa la suite presidencial de l'establiment. Això vol dir, mirant els preus actuals disponibles a Internet, 5000 euros la nit. Multipliquin per 15 dies, surten 75.000€ només per dormir, fer pipí, dutxar-se i passar la tarda rebent visites. Així les gasta l'emèrit. Sembla molta pasta, una despesa prohibitiva, però comparin-la amb la fortuna que té amagada. I el més important: que per aconseguir-la no ha pencat en la seva vida. No ens n'adonem, però hem estat coetanis d'un autèntic mestre del tripijoc. N'és el rei. 

Irene Miguel Pablo GTRES
Irene i Miguel Urdangarin a l'Hotel Des Bergues, a Ginebra / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!