Quan parlem de teca, diuen que del porc tot se n'aprofita. La seva carn, venerada a l'estat espanyol, és font de xoriços, pernil, torreznos, etcètera. A Catalunya també és origen de botifarres, cansalada, cap i pota o peus de ministre. La majoria d'ells són ideals per fer-los a la graella o la barbacoa. Doncs bé, l'expert en brasa més famós d'Espanya, Joan Carles I, està patint un càstig extra arran de la seva fugida als Emirats Àrabs. No ha pogut tornat a tastar cap d'aquests viandes, i ja ha passat més d'un any. Allà practiquen l'Islam, i tots sabem que es tracta d'un animal impur i desterrat de qualsevol oferta. Imaginem que la norma es manté per al seu hoste VIP, el Borbó. Tampoc creguin, però, que això li roba la son: segons els testimonis de la parròquia cortesana, l'emèrit sempre té a prop productes de la seva estimada però enganyada pàtria. També a la família, amb les filles acumulant milles a la seva targeta VIP d'aerolínia amb el seu anar i venir al Golf Pèrsic, o recentment amics de l'ànima com el locutor fatxa més dur del galliner, Carlos Herrera.

Diuen que els tiberis d'en Juanito sempre tenen regust a diàspora, però que es cruspeix amb alegria les mitjanes d'Àvila que li fan arribar a 7.000 quilòmetres de distància. Però no són els únics: també vins caríssims de la Ribera de Duero o Rioja, i fins i tot una delicatessen amb procedència catalana: la tonyina vermella de Balfegó, "cultivada" a la costa tarragonina després de ser capturades a l'Estret de Gibraltar. 

juan carlos alexander barbacoa

Joan Carles fent una barbacoa amb Alexander, fill de Corinna / Cuatro

Carlos Herrera con Juan Carlos en Abu Dabi

El dinar de Joan Carles i Carlos Herrera a Abu Dhabi / @elespañol

Atún rojo Balfegó

Una tonyina vermella molt catalana per al rei/ Ballfegó

Joan Carles no s'està de res: ni de mansions, ni de serveis de seguretat i, per descomptat, de dinars i sopars​ de campió. L'avituallament reial es fa sovint en un dels seus restaurants favorits: no és espanyol estrictament, però allà se'l coneix com a niu d'expatriats. Gairebé tothom parla castellà a la plantilla, un èxit més de la política de Toni Cantó. Normal: es tracta del japonès 99 Sushi Bar, un local nascut a Madrid (4 establiments), i que s'ha expandit a Barcelona, Marbella, Bilbao... i sí, Abu Dhabi i Dubai. Un restaurant molt cool i exclusiu, i que fa l'efecte que dels econòmics, en consonància amb la modèstia del seu client favorit.

Tot això és el que explica 'Vanitatis', que ha parlat amb treballadors del local. Reconeixen al Borbó com a un assidu del seu saló privat més VIP, tot i que també fa servir l'opció del 'delivery' per tal que li enviïn la comanda a la seva vil·la de l'illot artificial de Nurai. És el 'glovo' de la reialesa, com han canviat les coses. Deu tenir el carnet de fidelitat de platí, i per cada 10 consumicions li regalen una ampolleta de sake i un 'mochi' per endolcir-li la seva pobra existència, avorrida i nostàlgica. Entendridor.

99 Sushi Bar Abu Dhabi 99Sushi Bar

El resturant favorit de Joan Carles a Abu Dhabi: un japonès d'origen espanyol i amb producte català / 99 Sushi Bar

Antonio Maestre sobre Juan Carlos japonés Abu Dabi

Juan Carlos japonés Abu Dabi

Juan Carlos japonés 2 Abu Dabi

joan carles abu dhabi juan carlos El Mundo

Joan Carles I, sempre preparat per gaudir d'un bon tiberi / El Mundo

La pregunta seriosa és: pagarà o no pagarà el compte, tenint en compte que els amos són espanyols i sembla que 'mucho españoles'? En alguna cosa s'haurà de gastar la fortuna que ha anat amassant durant dècades, oi? Un misteri més que afegir a la col·lecció.