A casa, com a moltes llars catalanes, som molt de la Gessamí Caramés. Una de les xefs del Cuines (juntament amb el Marc Ribas o l'Arnau París) que cada migdia ens ensenya les millors i més fàcils receptes a TV3 amb el seu somriure gegant d'orella a orella, el seu talent entre fogons i la seva capacitat comunicativa que t'hipnotitza. La coneguda com a 'meleta de romer', expressió que fa servir sovint, com el nom del seu restaurant a Tarragona, fa temps que ens ha robat el cor a tots els espectadors.


La de l'Ametlla de Mar és una d'aquelles persones que contagia felicitat, que desprèn bon rotllo i optimisme, que sempre té un somriure com a resposta i a qui se li il·luminen els ulls quan fa el que més li agrada, quan cuina, davant o darrere de càmeres, i quan està amb la seva família, a la qual adora. Però la Gessamí, tot i la seva bonhomia i positivisme, també ha tingut algun revés en la seva vida, sotracs que afronta amb la millor de les actituds i disposada a tirar endavant. En una conversa imprescindible amb la Marta Cailà al pòdcast de RAC1 'Sense filtres', la cuinera i presentadora s'ha obert en canal per revelar com va descobrir que tenia un TCA, un Trastorn de Conducta Alimentària, i confessa que a la seva vida "hi ha dos moments diferents: quan menjo per viure i quan visc per menjar". Caramés diu que ha decidit explicar-ho perquè se sent preparada. "Em sento a gust explicant-la, i no sento vergonya".

Aquesta mena de trastorn, que sovint es detecten en l'adolescència, afecten principalment dones, ja que 9 de cada 10 pacients (dels 28.000 joves que ho pateixen a Catalunya) ho són. Però de vegades, hi ha dones que el pateixen sense saber-ho, dones que viuen amb un TCA fins que un dia s'adonen que algunes conductes que havien normalitzat les estan posant en perill. És el que li va passar a la Gessamí, que va saber que tenia TCA fa només quatre anys, el 2021. Caramés, que actualment té 33 any, reconeix que ha estat "fent dietes" des que té ús de raó, però no va ser fins que persones pròximes al seu entorn li van parlar de com havia sigut el seu pas per l'Institut de Trastorns Alimentaris. I a la Gessamí se li van encendre les alarmes: "Era un moment en què jo estava molt bé i molt tranquil·la. Era una de les èpoques en què estava menjant millor i, per tant, estava més prima. Vaig decidir entrar a la pàgina d'ITA i fer una mena de test que hi havia. El test em deia que tenia o podia tenir un TCA", que potser respondrien als "alts i baixos de pes al llarg de la vida". Un TCA d'afartament sense compensació, en el qual la persona menja en funció del seu estat anímic.

Des d'aleshores, saber que tenia un TCA va ajudar-la a "aprendre a no relacionar el pes només amb una falta de voluntat o amb el comportament, sinó que hi ha abans unes emocions i uns pensaments que havia descuidat sempre. Recordo que de jove en algun moment sí que vaig vomitar, he fet ús de laxants i diürètics i, en algun moment, he fet excés d'esport per compensar la pizza que havia sopat". Ara s'ha adonat que li passa quan està "saturada de feina" i en dies que "no ha tingut temps" per ella mateixa o per "alguna cosa a nivell personal, com una discussió de parella, amb un familiar o una amiga. Quan arribes a casa saturat, el teu cervell necessita dopamina. I aquesta és seure a taula i pensar 'ara és el meu moment', i és quan comences a menjar i no hi ha fre perquè tens la sensació que, quan acabis, tornarà el caos. A mi menjar m'agrada, menjar bé m'agrada molt i se'm posa molt bé. Tot depèn de com arriba el teu cervell a la taula i de si veu l'aliment com una droga i, per tant, com una recompensa".

La Gessamí diu que encara no s'ha recuperat del TCA, tot i que té "molta confiança" en poder fer-ho..., tot i que els trastorns de la conducta alimentària són una malaltia crònica, cosa de la qual n'és conscient: "Necessitem molta teràpia. Estem parlant de salut mental, però ho podem comparar també amb salut física. No vull ser apocalíptica, però les persones que tenen o han tingut un TCA, igual que els que han patit trastorn per consum d'alcohol, sempre han d'estar alerta". La xef admet que de vegades ha viscut alguna situació amb els fans que la reconeixen de la tele, que haurien d'anar amb compte a l'hora d'opinar alegrement sobre el físic, tot i que ho facin de bona fe: "Quan parles amb una persona has de saber primer la seva història i saber què passa. Jo ja estic acostumada que parlin del meu físic i que vinguin clients al restaurant i em diguin 'Que guapa estàs, estàs més prima aquí que a la tele'. Sé que no ho fan amb maldat i que no són conscients de tot el que hi ha darrere, però a mi, en un moment concret de la meva vida, això em pot provocar una davallada molt important", diu ella, com a consell a tenir en compte per tothom. Gessamí, meravellosa. O 'meleta de romer', per ser més exactes.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!